Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи має право філія установи складати податкову накладну?

July 22, 2015

Вищий навчальний заклад (бюджетна установа – платник ПДВ) має структурний підрозділ, який надає послуги, що обкладаються ПДВ. Чи може установа делегувати філії право на складання податкової накладної (далі – ПН)? Чи може філія у ПН зазначати свої реквізити?

Відповідно до п. 201.8 Податкового кодексу (далі – ПК) право на складання ПН надається виключно особам, зареєстрованим як платники ПДВ. При цьому юридичній особі (установі), що реєструється як платник податку, присвоюється індивідуальний податковий номер (далі – ІПН), який використовується для сплати податку.

Зауважимо, що установа – платник податку може делегувати своїй філії або структурному підрозділу, не зареєстрованому платником ПДВ, право складання ПН, якщо такий підрозділ самостійно здійснює постачання товарів/послуг і проводить розрахунки з постачальниками/споживачами (лист ДФС від 07.04.15 р. № 7221/6/99-99-19-03-02-15).

Для цього платник податку повинен присвоїти кожній філії та кожному структурному підрозділу окремий цифровий номер, про що має письмово повідомити контролюючий орган за місцем його реєстрації як платника ПДВ.

Наголосимо, що право формування податкового кредиту має виключно головне підприємство, зареєстроване як платник податку, яке відповідно до п. 36.5 ПК несе відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов’язку.

При складанні ПН філія – продавець послуг має дотримуватись вимог п. 201.4 та 201.10 ПК, зокрема: складати ПН у день виникнення податкових зобов’язань із обов’язковою реєстрацією такої ПН в Єдиному реєстрі податкових накладних. При цьому в ПН, складеній при здійсненні операцій із постачання товарів/послуг філії платника податку, зазначаються реквізити саме платника ПДВ, до складу якого входить філія, а не реквізити філії. Адже до переліку обов’язкових реквізитів при складанні ПН входить:

  • повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, зареєстрованої як платник ПДВ – продавець товарів/послуг;
  • ІПН платника податку (продавця та покупця).

Отже, у графі «Продавець» ПН зазначається найменування головного підприємства, зареєстрованого як платник податку, визначене статутними документами, та його ІПН, а також найменування такої філії (структурного підрозділу).

У разі постачання товарів/послуг філії (структурному підрозділу) платника податку при складанні ПН у графі «Покупець» разом із найменуванням головного підприємства, зареєстрованого як платник ПДВ, зазначається найменування такої філії (структурного підрозділу), яка фактично діє від імені головного підприємства (покупця) стороною договору.

За матеріалами журналу „БАЛАНС-БЮДЖЕТ” від 20.07.15 р. № 29.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!