Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ПММ можна й надалі списувати за подорожніми листами

April 17, 2014

Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень» водії не зобов’язані пред’являти подорожній лист працівникам ДАІ під час перевезення чи службових поїздок. Відповідно, працівники ДАІ не мають права штрафувати за те, що у водія немає подорожнього листа.
Проте, незважаючи на ці зміни, тривалий час Типова форма первинного обліку роботи службового легкового автомобіля та Інструкція про порядок її застосування були чинними, що давало змогу бухгалтерам списувати ПММ саме за подорожніми листами, незважаючи на те, що вони стали необов’язковими документами для водія. Адже для цілей обліку (як бухгалтерського, так і податкового) вони цілком підходять.
Після скасування Типової форми подорожнього листа легкового службового авто знову постало запитання: за яким же документом списувати витрати на ПММ?
Можна й надалі продовжувати користуватися звичною формою подорожнього листа. Водночас його можна виписувати на тиждень або місяць, а не обов’язково на день. Або ж розробити власну форму, узявши за основу скасовану типову. Головне, щоб у власно розробленій формі були всі обов’язкові реквізити первинного документа (ч. 2 ст. 9 Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”).
Крім цього, навіть якщо відмітки лікаря та механіка відсутні  в подорожньому листі - на його основі все одно можна списувати ПММ. Адже через відсутність таких відміток документ не втрачає статусу первинного.

За матеріалами офіційного сайту Держфінінспекції.


Новини за темою:

Коли дорожній лист остаточно зникне із законодавства про вантажні перевезення?

Транспортні витрати підтверджуються подорожнім листом!

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!