Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Держсимволіка в податковому обліку підприємства

September 11, 2014

Держсимволікою є:
- Державний Герб України;
- Державний Прапор України (далі – Прапор);
- Державний Гімн України (далі – Гімн).
Бухгалтерський облік
Із цього приводу є роз`яснення податкових органів (ЗІР, категорія 102.07.20). У роз`ясненні говориться, що витрати на придбання Прапора, портрета Президента та іншої держсимволіки є витратами на придбання ОЗ чи МНМА та підлягають амортизації. Зауважте: хоча портрет Президента України згідно з Конституцією не є державним символом України, податкові органи в цілях оподаткування прирівнюють його до таких. Із цього роз`яснення й будемо далі виходити.
У бухобліку придбану держсимволіку також можна відобразити у складі МНМА чи ОЗ – залежно від вартісного критерію, установленого обліковою політикою вашого підприємства.
Податковий облік
Податок на прибуток. Елементи держсимволіки підприємства визнаються об`єктами ОЗ, якщо їх вартість перевищує 2 500 грн. У цьому випадку вони належать до 9-ї групи ОЗ, мінімальний строк їх корисного використання становить 12 років.
Держсимволіка вартістю менше 2 500 грн. обліковується підприємством у складі МНМА та належить до групи 11. Амортизація за цими об`єктами нараховується залежно від вибраного підприємством методу: або в розмірі 100 % їх вартості в перший же місяць використання, або в розмірі 50 % – у перший місяць використання, а останні 50 % – у разі списання з балансу.
До складу яких витрат включати амортизацію держсимволіки?
На наш погляд, потрібно виходити з правил облікової політики підприємства. Наприклад, на підприємстві вирішено враховувати у складі адміністративних всі витрати, що прямо не належать до виробничих і збутових. Тоді місце амортвідрахувань за держсимволікою – в адміністративних витратах.
Або вирішено класифікувати витрати перш за все залежно від того, де саме розташований об`єкт. У цьому випадку амортизація за фасадним Прапором, який кріпиться до адміністративної будівлі, відноситься до складу адміністративних витрат.
А амортизація за кабінетним Прапором, розташованим у приміщенні структурного виробничого підрозділу підприємства, включається до складу загальновиробничих витрат.

Більш детальну консультацію з прикладом обліку дорогої держсимволіки див. в журналі "БАЛАНС" від 15.09.14 р. № 75-76.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!