Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ДФС про спрощення процедури реєстрації платників податків у 2015 році

January 20, 2015

З 1 січня 2015 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)», яким спрощено процедури реєстрації платників податків.
Зокрема, починаючи з 1 січня 2015 року  збільшено з 300 000 гривень до 1 000 000 гривень обсяги оподатковуваних операцій, при перевищенні яких особа зобов’язана зареєструватись як платник ПДВ.
Відповідно, анулювати реєстрацію платника ПДВ можна у разі, якщо загальна вартість оподатковуваних товарів/послуг за останні 12 календарних місяців була меншою від суми у 1 000 000 гривень.
Також скорочено строк реєстрації платником ПДВ з 5 до 3 робочих днів, а також встановлені правила визначення дати реєстрації особи платником ПДВ.
Крім цього, запроваджено нові правила спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, груп і ставок єдиного податку, що передбачають або не передбачають сплату ПДВ.
Так, замість 6 груп платників єдиного податку запроваджено 4 групи (1 та 2 групи – для ФОП, 3 група – для юридичних осіб та ФОП, 4 група – для сільськогосподарських товаровиробників).
Реєстрація таких осіб платниками ПДВ здійснюється не раніше дати зміни системи оподаткування з урахуванням положень ст. 293 ПК, відповідно до яких:
- ставкою єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ, є ставка єдиного податку, визначена для 3 групи (для юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців) у розмірі 2 %;
- ставкою єдиного податку, що не передбачає сплати ПДВ, є ставка єдиного податку, визначена для 3 групи (для юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців) у розмірі 4 %.
Платник єдиного податку 4 групи реєструється платником ПДВ (у тому числі як суб’єкт спеціального режиму оподаткування) за загальними правилами, незалежно від дати переходу на сплату єдиного податку, встановленого для 4 групи. Реєстраційна заява подається у строки, встановлені для обов’язкової або добровільної реєстрації.
Також, встановлено, що зареєстровані в установленому законом порядку суб`єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня держреєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для 3 групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх держреєстрації.
Листівка ДФС "Щодо спрощення процедури реєстрації платників податків".

Новини за темою:
Спрощена система оподаткування з 1 січня 2015 року: є зміни!

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!