Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ДФС про заборону єдинникам 2 групи надавати послуги юрособам та ФОП - загальносистемникам

July 14, 2015

Відповідно до положень ст. 291 ПК платник єдиного податку 2 групи не може надавати послуги, зокрема готельні, юридичним особам та ФОП, які знаходяться на загальній системі оподаткування.
Разом з тим, при визначенні об`єкта оподаткування податку на прибуток юридичною особою враховуються витрати на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із таким платником податку або є членами керівних органів платника податку, в межах фактичних витрат особи, яка відряджена, на проїзд, оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги, інші документально оформлені витрати, пов`язані з правилами в`їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв`язку із здійсненням таких витрат. Зазначені вище витрати можуть бути включені до складу витрат платника податку лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат. Після повернення з відрядження працівник зобов`язаний надати Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, при цьому головною умовою відшкодування витрат на відрядження є наявність оригіналу документів, що підтверджують вартість таких витрат (квитки, квитанції, чеки, розрахунки тощо).
Враховуючи вищевикладене, якщо фізичною особою - підприємцем - платником єдиного податку 2 групи були надані послуги працівнику юридичної особи під час відрядження і вартість послуг оплачується під час відрядження особисто працівником юридичної особи, то порушення умов перебування у 2 групі платника єдиного податку не виникає.
Однак якщо оплата вартості послуг надходить на рахунок фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку 2 групи від юридичної особи, яка не є платником єдиного податку, за найманого працівника, що перебуває у відрядженні, то порушуються умови перебування фізичної особи - підприємця на 2 групі платника єдиного податку. Відповідно, тепер він зобов’язаний:
- обкласти єдиним податком за ставкою 15 % дохід, отриманий від забороненої діяльності (у нашому випадку це дохід від надання готельних послуг підприємству-платникові податку на прибуток);
- перейти на загальну систему оподаткування з 1 числа місяця, що настає за звітним періодом, у якому провадився заборонений вид діяльності.

За матеріалами офіційного порталу ДФС у Закарпатській області.

Новини за темою:
Чи можна включити витрати на проживання в готелі до складу податкових витрат на підставі товарного чека?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!