Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Генпідрядник збудував житло, яке потім переоформлює на замовника: як оподаткувати ПДВ?

October 3, 2016

За умовами запиту, забудовником житлового комплексу, генпідрядною організацією виконується  комплекс робіт (послуг) по спорудженню житла з матеріалів, придбаних за власний рахунок. Постачання зазначених послуг оформляється актами виконаних робіт.
Після завершення будівництва правоустановчі документи на новозбудоване житло оформлюються на підприємство-замовника. В майбутньому згідно з договорами купівлі – продажу квартир з фізичними особами переоформлюються на таких фізосіб.
У наведеному випадку операцією з першого постачання житла буде вважатися операція оформлення правовстановлюючих документів на замовника. Операції з поставки послуг по спорудженню житла за рахунок замовника (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах за правилом першої події, встановленим п.187.1 ПКУ.
Операція з подальшого переоформлення права власності на фізичних осіб згідно з договорами купівлі-продажу квартир з фізичними особами буде звільнятися від оподаткування ПДВ за пп.197.1.14 ПКУ.
ТОВ-замовник має право на включення до податкового кредиту сум ПДВ по отриманій забудові від генпідрядника (ст. 198 ПКУ).
Проте, оскільки придбана у ТОВ-замовника забудова призначається для її використання в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст.197 ПКУ, підприємство зобов'язано нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п.189.1 ПКУ.
Зазначена позиція Державної фіскальної служби України також викладена в листі від 04.08.2016 № 16929/6/99-99-15-03-02-15.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Genpodryadchik-postroil-zhile-kotoroe-zatem-pereoformlyaet-na-zakazchika-kak-oblozhit-NDS

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!