Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ФСС з ТВП має право проводити перевірки

April 23, 2015

ФСС з ТВП нагадує, що передбачено утворення Фонду соціального страхування України (далі - Фонд), реорганізувавши шляхом злиття ФСС з ТВП та ФСС з НВВ.

Фонд соціального страхування України має право:

- перевіряти достовірність відомостей, поданих роботодавцем для отримання коштів Фонду, дотримання порядку використання роботодавцем виділених йому коштів Фонду

- зупиняти виплати з Фонду в разі відмови або перешкоджання з боку роботодавця у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним Фонду недостовірних відомостей або порушення порядку використання роботодавцем коштів Фонду;

- накладати і стягувати фінансові санкції та адміністративні штрафи, отримувати необхідні пояснення (у тому числі в письмовій формі) з питань, що виникають під час перевірки.

Проте до завершення заходів, пов`язаних з утворенням цього Фонду, виконання його функцій та завдань забезпечують відповідні виконавчі дирекції та їх робочі органи ФСС НВВ  та ФСС з ТВП. Нормативно-правові та розпорядчі акти цих Фондів діють до затвердження відповідних рішень Фондом соціального страхування України.

Отже, на даний час залишається чинною постанова правління ФСС з ТВП "Про затвердження Інструкції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження" як така, що не суперечить нормам Закону "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" в частині встановлення порядку проведення перевірок страхувальників по коштах ФСС з ТВП, порядок прийняття рішень за результатами перевірок та процедуру оскарження рішень за результатами перевірок. При цьому норми Закону від 18.01.01 р. № 2240 при прийнятті рішень за результатами перевірок не застосовуються.

Законом від 28.12.14 р. № 76 установлено, що перевірки підприємств, установ та організацій, ФОП контролюючими органами (крім ДФС та Держфінінспекції) здійснюються протягом січня - червня 2015 року виключно з дозволу КМУ або за заявкою суб`єкта господарювання щодо його перевірки.

Водночас, згідно з листами Мінсоцполітики від 30.03.15 р. № 4415/0/14-15/18 та Мінекономрозвитку від 19.03.15 р. № 4801-08/8711-03  вбачається, що строк дії постанови КМУ від 13.08.14 р. № 408 закінчився.

Враховуючи зазначене, в межах своїх повноважень органи ФСС з ТВП мають право на проведення перевірок. При цьому у разі виявлення порушень, допущених за період до 01.01.15 р., рекомендуємо вимагати від керівників та інших посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також від фізосіб усунення виявлених фактів порушення законодавства про соціальне страхування шляхом відшкодування Фонду в повному обсязі неправомірно витрачених сум страхових коштів та/або вартості надання соціальних послуг.

У разі виявлення порушень, допущених за період після 01.01.15 р., фінансові санкції, передбачені вимогами Закону "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування", застосовуються в повному обсязі.

Лист ФСС з ТВП від 09.04.2015 р. № 2.4-17-705.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!