Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Форма № 1ДФ: виправляємо помилки

November 30, 2016

Можливість податкових агентів вносити коригування до показників податкового розрахунку форми № 1ДФ передбачена Порядком, затвердженим наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4 (далі – Порядок № 4). Щоб виправити помилку, допущену в раніше поданій формі № 1ДФ, бухгалтерові важливо визначити її характер, знати загальні правила уточнення показників, а потім правильно заповнити відповідну форму звіту. Пам’ятаємо декілька важливих правил:

1. Податковий агент може коригувати показники раніше поданої форми № 1ДФ у двох випадках, а саме (п. 4.1 розд. IV Порядку № 4):
· якщо він виявив помилки самостійно;
· якщо він отримав податкове повідомлення (за формою «Р») про помилки, виявлені органом ДФС (пп. «б» п. 2.1, п. 2.2 розд. II Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 28.11.12 р. № 1236). У такому повідомленні зазначається сума податкового зобов'язання і сума фінансових санкцій.

2. Помилки, допущені в раніше поданій формі, можна виправити двома способами (розд. IV Порядку № 4):
· шляхом подання звітного нового розрахунку (п. 4.2 Порядку № 4). Цей спосіб застосовується у випадках, коли строк подання розрахунку за період, що виправляється, ще не минув. У правому верхньому кутку звітної форми слід зробити позначку «Х» напроти клітинки «Звітний новий»;
· шляхом подання уточнюючого розрахунку (п. 4.3 Порядку № 4). Цей спо-сіб застосовується, якщо помилка була виявлена вже після закінчення строку подання форми за період, що виправляється. При заповненні уточнюючого розрахунку у правому верхньому кутку звітної форми робиться позначка напроти клітинки «Уточнюючий». Завважимо, що кількість уточнюючих розрахунків, які можуть бути подані податковим агентом, а також кількість показників, які слід уточнити, законодавством не обмежені. Але за кожний період подається свій розрахунок.
І звітна нова форма, і форма уточнюючого розрахунку містять інформацію тільки за уточнюваними рядками раніше поданої форми № 1ДФ. Тобто інші (правильно заповнені) рядки дублювати не потрібно.

3. Загальний порядок виправлення помилок, передбачений Порядком № 4, стосується тільки тих помилок, які були допущені безпосередньо в таблиці форми № 1ДФ, а саме у розд. I у графах 2–8 та в розд. II у відповідних графах, що стосуються оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею й утримання військового збору. Правила виправлення помилок, допущених у заголовній частині форми № 1ДФ, Порядком № 4 не встановлені. Так, якщо в раніше поданій формі № 1ДФ:
а) у розд. I:
· унесено зайвий запис – в уточненій (новій звітній) формі слід виключити зайвий рядок (декілька зайвих рядків). Для цього потрібно переписати дані всіх граф зайвого рядка, а у графі 9 «Ознака (0,1)» зазначити «1» (цей код означає виключення рядка);
· пропущено запис – то слід додати новий або пропущений рядок (декілька рядків). Для цього потрібно заповнити всі графи пропущеного рядка, а у графі 9 «Ознака (0,1)» зазначити «0» (цей код означає введення нового рядка);
· зазначено неправильні дані – тоді старий неправильний рядок слід замінити новим рядком із виправленими даними. Для цього потрібно заповнити два рядки: у першому рядку повторити всі дані граф старого рядка, який містить помилку, а у графі 9 «Ознака (0,1)» зазначити «1» (виключення рядка); у другому рядку заповнити всі графи нового рядка, який містить виправлені дані, а у графі 9 «Ознака (0,1)» зазначити «0» (уведення нового рядка);
б) у розд. II помилку допущено в сумах – тоді у відповідному підрозділі (наприклад, у підрозділі «Військовий збір») для виключення помилкового рядка з раніше введеної інформації в рядку «Військовій збір – виняток» слід повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовій збір» відобразити правильну інформацію.
У наведеній нижче таблиці-підказці ми відповімо на ваші запитання, що надійшли на консультаційну лінію, які стосуються порядку виправлення помилок у формі № 1ДФ. Відповідаючи на ваші запитання, ми керувалися нормами Порядку № 4, а також точкою зору контролюючих органів, викладеною в ЗІР (категорії 103.25 та 103.26).

Повну консультацію у безкоштовному доступі можно скачати у "Баланс" № 95, який виходить з друку 01.12.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!