Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Фізособа-підприємець-єдинник та його види діяльності

August 23, 2017

Чи має право фізична особа – платник єдиного податку здійснювати види діяльності, які не зазначені в його облікових даних?

Відповідно до ст. 42 Господарського кодексу (далі – ГК) підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно зі ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Пунктом 291.3 ПК визначено, що фізична особа – підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, установленим гл. 1 розд. XIV ПК, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності – особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, установлених п. 297.1 ПК, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених гл. 1 розд. ХІV ПК, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ПК).

У разі якщо фізична особа – підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, установленими ПК для платників податку – фізичних осіб (п. 177.6 ПК).

Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/FLP-platelshhik-edinogo-naloga-i-ego-vidy-deyatelnosti

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!