Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Фінансові поліцейські наповнюватимуть бюджет за допомогою аналізу

April 14, 2016

Анонсовано створення нової «технократичної» фінансової поліції замість податкової міліції: там працюватимуть аналітики і фінансисти замість слідчих і оперативників. Що зміниться у відносинах суб’єктів господарювання та фіскальних органів, і за рахунок чого автори такої ініціативи збираються покращувати бізнес-клімат в Україні? Де взяти гідну заміну?
Де взяти гідну заміну?
Днями в парламенті зареєстровано законопроект «Про фінансову поліцію» (№ 4228). Його метою названо розділення сервісної та правоохоронної функцій фіскальної служби, ліквідація податкової міліції, оптимізація структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері фінансів, тощо.
Ідея ліквідації податкової міліції залишається досить популярною вже протягом багатьох років. Нинішні парламентарі в цьому не оригінальні й встигли зареєструвати кілька відповідних законодавчих ініціатив. Та автори згаданого документа вважають, що перед тим, як щось ліквідувати, «треба побудувати щось нове та якісне».
Так, новий орган слід створити фактично з нуля, а не просто реформувати наявний. Незважаючи на те що коефіцієнт корисної дії податкової міліції згідно зі статистикою наближається до нуля, вже сама наявність карального органу виконує певну превентивну функцію: порушники мають розуміти, що за протиправні діяння настане покарання. Проект про ліквідацію податкової міліції треба подавати тільки в комплексі з проектом про створення якісної нової служби, передусім аналітичної, а не каральної, і цей орган має виконувати ще певні функції фінансового моніторингу.
Водночас новий орган має бути наділений усім необхідним інструментарієм, аби, по-перше, мати змогу відстежувати фінансові операції, які можуть бути спрямовані на легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом, а по-друге, запобігати всім злочинам, предметом яких є фінанси держави.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Finansovye-policejskie-budut-napolnyat-byudzhet-s-pomoshhyu-analiza.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!