Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Якщо рішення місцевих рад про ставки податку на нерухомість немає – податок сплачується за ставкою 0 %. Порада від експерта редакції!

April 2, 2015

Нещодавно ДФС роз`яснила платникам податку на нерухомість, як сплачувати податок, якщо органи місцевої влади до 1 лютого не прийняли рішення про встановлення ставок цього податку на певній території (ЗІР, категорія 106.08). Нагадаємо, таку вимогу передбачено пп. 266.4.2 Податкового кодексу (далі – ПК).

З урахуванням норм пп. 12.3.5 ПК ДФС роз`яснила, що у випадку якщо такого рішення немає, податок сплачується за мінімальною ставкою, установленою ПК, яка становить 0 %.

Таким чином, ті платники податку на нерухомість, які, «не дочекавшись» подібного рішення від органів місцевої влади на території, на якій знаходиться їх нерухомість, перестрахувалися і нарахували податок за ставкою 2 % (для житлової нерухомості) та 1 % (для нежитлової нерухомості), тепер можуть подати уточнюючу декларацію, відкоригувавши суми податку.

Проте, навіть у цьому випадку ми рекомендуємо заручитися отриманою від органу ДФС податковою консультацією, право на яку є у платників податків згідно зі ст. 52 ПК. Адже думка ДФС, озвучена в ЗІР, як ми вже не раз говорили, не має статусу роз`яснення та/або листа. А податкова консультація, навіть у разі її скасування надалі, звільняє платника податків, що діяв на її підставі, від відповідальності.

При цьому платники податку на нерухомість мають право повернути переплату, що виникла в цьому випадку, на свій розрахунковий рахунок. Повернення суми переплати здійснюється на підставі заяви, поданої їм до органу ДФС (п. 8 розд. IV Порядку, затвердженого наказом Міндоходів від 05.12.13 р. № 765).

Зверніть увагу: навіть якщо нерухомість оподатковується за ставкою 0 %, декларацію подати все одно необхідно! Про це свідчить ще одне роз`яснення ДФС (ЗІР, категорія 106.07).

Гужел Юлія,

редактор журналу «БАЛАНС»

 

Новини за темою:
Конкретизовано перелік промислових будівель, які не обкладаються податком на нерухомість
Під час здійснення ФОП підприємницької діяльності у власному житлі податок на нерухомість сплачується

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!