Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Щорічні відпустки: роз’яснює Мінсоцполітики

July 15, 2014

1. Щодо права на встановлення щорічної додаткової відпустки
Працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (у тому числі на персональних комп`ютерах) і яким тривалість щорічної відпустки не визначена іншими нормативно-правовими актами, надаються щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів.
Статтею 8 Закону "Про відпустки" (далі - Закон) передбачено, що конкретна тривалість таких відпусток встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.
Додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу.
У розрахунок часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.
2. Щодо невикористаної щорічної відпустки
Відповідно до частини третьої ст. 2 Закону право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги).
Частиною п`ятою ст. 11 Закону заборонено неподання щорічних відпусток повної тривалості протягом 2 років підряд.
Враховуючи викладене, щорічна відпустка має надаватися вчасно згідно із затвердженим графіком відпусток. Разом з тим у випадку, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток.
Чинним законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку.
Для послідовного та точного обліку використання щорічних відпусток доцільно надавати працівнику спочатку невикористану щорічну відпустку за попередній рік, а потім за наступний.

Лист Мінсоцполітики від 24.12.13 р. № 152/13/82-13.

Новини за темою:
Відпустки соціальні, навчальні та „безоплатні”
Як повернути кошти за невикористану санаторно-курортну путівку
Чи можна працівнику-інваліду надати відпустку за свій рахунок на строк більше 30 календарних днів?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!