Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Єдинники і РРО: хто повинен застосовувати

April 15, 2015

У 2015 році кардинально змінилися правила застосування реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) платниками єдиного податку (далі – ЄП). Хто з єдинників і коли повинен проводити розрахунки за допомогою РРО, розповімо в цій консультації.
Застосування РРО єдинниками-юрособами
Юрособи – платники ЄП третьої та четвертої груп, які проводять розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг, а також операції з приймання готівки для її подальшого переказу, зобов`язані застосовувати РРО або розрахункові книжки (далі – РК).
Разом з тим, ст. 9 Закону № 265 надає пільги із застосування РРО та РК. Крім того, згідно зі ст. 10 цього Закону суб`єкти господарювання, які провадять види діяльності, включені до Переліку № 1336, при проведенні розрахункових операцій можуть не застосовувати РРО, але зобов`язані застосовувати РК.
Водночас із 1 січня 2015 року розширено перелік операцій, що потребують використання РРО. Із зазначеної дати реєстратори повинні застосовувати юридичні особи, які нада ють послуги, наприклад, медичні послуги, послуги з охорони тощо.
Важливо! Штраф за порушення норм Закону № 265 (у т. ч. і за незастосування РРО) у період із 1 січня до 1 липня поточного року до зазначеної категорії осіб не застосовується. Але тільки в разі проведення розрахунків у касах з оформленням касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку.
Єдинники четвертої групи при застосуванні РРО повинні зважати на деякі нюанси (див. відповіді на запитання).
Застосування РРО фізособами-єдинниками
Застосування РРО залежить від групи, до якої належить єдинник. Платники ЄП першої групи взагалі звільнені від застосування РРО; другої групи – повинні застосовувати починаючи з 1 січня 2016 року, третьої групи – починаючи з 1 липня 2015 року. Виняток становлять підприємці – єдинники другої та третьої груп, які:
• провадять діяльність на ринках;
• продають товари у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі. До таких засобів відносяться автокрамниці, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне устаткування (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.
Таким чином, до кола підприємців, що застосовують РРО, зокрема, потраплять і єдинники другої групи, які надають побутові та інші послуги. Правда, у деяких випадках, передбачених п. 11 Переліку № 1336, такі підприємці при розрахунках можуть застосовувати РК.
Важливо! Законодавці до 1 січня 2017 року звільнили від перевірок, що стосуються застосування РРО, тих підприємців – єдинників другої та третьої груп, які повинні встановлювати РРО та почнуть їх використовувати з 1 січня 2015 року до 1 червня 2015 року.

Більш детально див. консультацію у Практичному керівництві № 7 «Єдиний податок: працюємо по-новому».

Новини за темою:
Що змінилося у використанні РРО бюджетними установами?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!