Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Єдинник виплачує дивіденди: із якої суми розраховувати «дивідендні» авансові внески?

March 27, 2015

Платник єдиного податку нараховує і виплачує дивіденди юридичній особі. Чи потрібно в такому разі розраховувати авансові внески із податку на прибуток? Якщо так, то чи можна авансовий внесок сплачувати із суми перевищення дивідендів над значенням об’єкта обкладення єдиним податком?
Відразу зауважимо, що незалежно від того, чи є емітент корпоративних прав платником податку на прибуток, при прийнятті рішення про виплату дивідендів на користь юридичних осіб такий емітент нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток (пп. 57.11.2 Податкового кодексу, далі – ПК). Отже, у наведеній ситуації платник єдиного податку нараховує і сплачує авансові внески. Такі дивіденди оподатковуються згідно з розд. ІІІ ПК, тобто за ставкою 18 % (п. 292.12 ПК). Щодо розрахунку авансових внесків із суми перевищення дивідендів, які підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий період, за результатами якого виплачуються дивіденди, то така норма не може бути застосована до платників єдиного податку. Річ у тому, що такі платники не визначають об’єкт обкладення податком на прибуток, тому вони сплачуватимуть «дивідендні» авансові внески з усієї суми дивідендів, що підлягають до виплати. Поняття «об’єкт обкладення єдиним податком» не є тотожним поняттю «об’єкт обкладення податком на прибуток». Як наслідок сплачені авансові внески єдинником не підлягають зарахуванню у зменшення зобов’язання з єдиного податку.
Таким чином, у наведеній ситуації, платник єдиного податку авансовий внесок розраховуватиме з усієї суми дивідендів, що підлягають до виплати.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 30.03.15 р. № 25.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!