Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Єдинник повинен звернутися до податкової після внесення змін щодо виду діяльності

May 23, 2017

Після визначення платником єдиного податку (далі – ЄП) КВЕД нового виду діяльності чи з метою заміни основного, спочатку потрібно звернутися до держреєстратора для внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) із заявою за формою № 11. У заяві обов’язково треба зазначити лише ті КВЕД, які заплановано додати та/або виключити: навпроти КВЕД потрібно проставити позначку «х», указавши таким чином, який КВЕД необхідно включити або виключити.
У разі якщо попередні класифікатори актуальні та саме за ними планується здійснювати діяльність і надалі, то в заяві вони не зазначаються.
Зазначимо, що заяву може бути подана тільки особисто заявником або його представником.
Після подання заяви до держреєстратора потрібно подати заяву до контролюючого органу за місцем реєстрації, зазначивши нові види діяльності.
Термін подання заяви в разі зміни видів господарської діяльності:
• для першої та другої груп платників ЄП – не пізніше 20-го числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни;
• для третьої та четвертої груп платників ЄП – разом із податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.
У разі якщо підприємець отримав дохід від провадження діяльності, не зазначеної в ЄДР як підприємницька діяльність, то такий дохід вважається отриманим не як підприємцем, а як фізособою.
У такому випадку платник зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок із таких доходів (пп. 168.2.1 Податкового кодексу, далі – ПК). Ставка податку становить 18 % бази оподаткування.
Крім того, така особа є платником військового збору. Ставка збору становить 1,5 % від об’єкта оподаткування, визначеного п. 163.1 ПК.
Якщо підприємець отримав дохід від провадження підприємницької діяльності, зазначеної в ЄДР, але при цьому не зазначеної в Реєстрі платників єдиного податку у зв’язку з відсутністю заяви про внесення змін до цього реєстру, то в такому разі платник ЄП зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПК, з 1-го числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, у якому проваджувалися такі види діяльності (пп. 7 пп. 298.2.3 ПК).
Крім того, до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної в реєстрі платників ЄП, віднесених до першої або другої групи, ставки ЄП встановлюються в розмірі 15 %.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!