Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Донараховано відпусткові за вересень: чи треба перераховувати лікарняні?

December 11, 2015

Працівнику підприємства встановлено посадовий оклад на рівні мінімальної зарплати (далі – МЗП). Цей працівник перебував у щорічній відпустці з 1 по 24 вересня 2015 року, відпусткові йому були нараховані в серпні. За умовами колдоговору підприємство має коригувати середній заробіток у разі підвищення посадового окладу (на коефіцієнт підвищення). У зв’язку з підвищенням розміру МЗП у листопаді донарахували працівнику відпусткові за вересень у сумі 194,70 грн. Як відобразити таке донарахування у звітності з ЄСВ? Чи враховувати цю суму під час нарахування цьому працівнику лікарняних, якщо страховий випадок настав 19 листопада?
Розрахунковим періодом у даному випадку будуть 12 календарних місяців роботи на підприємстві, що передують місяцю настання страхового випадку. Тобто період з листопада 2014 року по жовтень 2015 року.
Однак вересневі відпусткові були донараховані в листопаді 2015 року.
З одного боку, нараховану суму відпусткових – незалежно від порядку їхньої фактичної виплати – розподіляють пропорційно до часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці. У персоніфікованій звітності донараховані суми відпусткових відносять до місяця, за який їх нараховано, з кодом типу нарахувань «10». Тобто, здавалось би, донараховані вересневі відпусткові слід включити до заробітку вересня під час розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних.
З іншого боку, на заваді цьому стають положення Порядку № 1266:
·          по-перше, для обчислення середньоденної зарплати беруть нараховану за розрахунковий період зарплату, на яку нараховано ЄСВ або страхові внески;
·          по-друге, середня зарплата для розрахунку лікарняних і декретних обчислюється на підставі відомостей, що включаються до Звіту з ЄСВ, який подається до органів ДФС. Як роз’яснило Мінсоцполітики, для розрахунку лікарняних (декретних) беруть дані, що були включені до звітів з ЄСВ за місяці розрахункового періоду. Також така позиція ними була підтверджена і в усних роз’ясненнях.
Таким чином, донараховані в листопаді 2015 року відпусткові за вересень не впливають на розрахунок лікарняних для страхового випадку, що настав у листопаді. Адже донарахована сума відпусткових й нарахований на неї ЄСВ будуть відображені у Звіті з ЄСВ за листопад 2015 року, який не входить до розрахункового періоду.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 14.12.15 р. № 101-102.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!