Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи повинна фізособа-забудовник реєструватися підприємцем.

December 1, 2017

У розумінні Податкового кодексу (далі – ПК) систематична діяльність фізичної особи, яка здійснює операції з продажу (реалізації), у тому числі об’єктів нерухомого майна – квартир, підлягає державній реєстрації згідно із Законом від 15.05.03 р. № 755-IV. При цьому доходи, отримані фізособою-підприємцем від провадження господарської діяльності, оподатковуються відповідно до норм ст. 177 ПК.
Такої ж позиції дотримується ВАСУ. Так, ВАСУ постановою від 16.11.15 р. № 826/14630/14 установив, що під час провадження фізособою підприємницької діяльності необхідно чітко розмежувати, у яких відносинах фізособа виступає як підприємець, а в яких – як фізособа.
Підприємницьку діяльність можна представити як сукупність постійно або систематично вчинюваних дій щодо здійснення матеріальних і нематеріальних благ, реалізації на ринку товарів, виконання робіт або надання послуг із метою отримання прибутку.
Аналізуючи ознаки, притаманні підприємницькій діяльності, ВАСУ дійшов висновку про те, що остання передбачає систематичне прийняття особою самостійних рішень стосовно здійснення операцій, спрямованих на отримання прибутку, що супроводжується прийняттям узятих на себе ризиків.
Будівництво самостійних багатоквартирних об’єктів як за власні, так і за залучені кошти є безумовним свідченням того, що збудований об’єкт нерухомості передбачає отримання прибутку від подальшого продажу, що є неодмінною характерною ознакою підприємницької діяльності.
Підсумовуючи викладене, ВАСУ встановлено, що комплекс послідовних цілеспрямованих дій, метою яких є будівництво та подальший продаж низки однотипних об’єктів нерухомості для отримання прибутку, є свідченням того, що відповідна діяльність для цілей оподаткування має кваліфікуватися як підприємницька, тож указані операції підлягають оподаткуванню за нормами ст. 177 ПК.
Водночас п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 25.04.03 р. № 3 «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності» визначено, що під здійсненням особою, не зареєстрованою як суб’єкт підприємництва, будь-якого виду підприємницької діяльності, слід мати на увазі діяльність фізособи, пов’язану з виробництвом або реалізацією продукції, виконанням робіт, наданням послуг із метою отримання прибутку, яка містить ознаки підприємницької, тобто провадиться зазначеною особою безпосередньо самостійно, систематично не менш ніж тричі протягом одного календарного року та на власний ризик.

Індивідуальна податкова консультація ДФС від 27.11.17 р. № 2735/К/99-99-13-02-03-14/ІПК.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!