Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Доходи з депозитів понад 100 тис. грн. будут обкладатися податком

March 21, 2014

Сьогодні у засобах масової інформації активно обговорюється питання введення Урядом оподаткування депозитів населення. Однак, потрібно наголосити на тому, що Уряд не запроваджує оподаткування депозитів, а тільки доходів від них.
Причому в контексті реалізації принципу соціальної справедливості, відповідно до підпункту 4.1.6 ПК, який полягає в установленні податків та зборів відповідно до платоспроможності платників податків.
Так, зокрема, пропонується запровадити оподаткування податком на доходи фізичних осіб лише для 1,5% власників найбільших вкладів, розмір яких перевищує 100 тис. грн., на які припадає 70% усіх банківських заощаджень, тобто для найбагатшої частини населення.
Оподаткування вкладів до 100 тис. грн., які є наймасовішою категорією (98,5%), не передбачається. Так, якщо загальна сума вкладів не перевищує 100 тис. грн. в одній фінансовій установі на кінець звітного податкового місяця, то оподаткування процентів, нарахованих вкладнику в цій установі, не передбачається.
На користь запровадження оподаткування процентних доходів, отриманих резидентами, свідчить міжнародний досвід. Наприклад, у Литві та Японії – за ставкою 15%, у Польщі – за ставкою 19%, у Німеччині – за ставкою 25%,  у Швейцарії – за ставкою 35%, у Нідерландах – від 37% до 52%.
Тож, несправедливо продовжувати практику, коли заробітні плати у галузі освіти, охорони здоров’я, культури та сільського господарства оподатковуються на загальних підставах, а доходи, які отримують найбагатші вкладники, звільнені від оподаткування.
Так, зокрема, із середньої заробітної плати у галузі освіти, що за січень 2014 року за даними Держстату України складає 2476 грн., стягується податок у розмірі 358 грн., у галузі охорони здоров’я – 327 грн. з 2270 грн., у сфері культури 469 грн. з 3200 грн., у сільському господарстві – 305 грн. з 2100 грн. У цей же час власники великих вкладів нічого не сплачують до бюджету.
Тому Уряд буде наполягати на тому, щоб процентні доходи на такі вклади оподатковувались.

За матеріалами офіційного веб-сайту Мінфіну. 


Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!