Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Договір підприємства з директором: чи завжди відносини оформлено правильно?

December 25, 2015

Як правильно оформити договір між підприємством і його директором, адже згідно із законодавством останній не має права укладати договір із самим собою.
Пропонуємо рішення для ситуацій:
·          коли на підприємстві є наймані працівники;
·          коли підприємство не має найманих працівників;
·          коли потрібно оформити погодинну оренду автомобіля директора.
У підприємства нерідко виникає необхідність укласти договір зі своїм директором, наприклад при одержанні від нього позики, оренді його особистого майна і т. д. При цьому з'являються різні запитання. У консультації розглянемо три ситуації, які найбільш часто зустрічаються на практиці, і визначимо, які є рішення для кожної з них.
Ситуація 1
Підприємству (ТОВ), у якого є наймані працівники, треба укласти зі своїм директором договір купівлі-продажу обладнання.
У чому проблема. Згідно з положеннями статуту ТОВ (підтверджуються даними, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців) саме директор має право діяти від імені підприємства без довіреності та підписувати всі договори, що укладаються цим підприємством. Виходить, що директор повинен підписати договір і зі сторони підприємства (як його директор), і як звичайна фізична особа. Чи можливо таке, щоб директор укладав договір із самим собою?
Аналіз ситуації. У цьому випадку між директором і підприємством укладається цивільно-правовий договір. Виходячи з вимог цивільного законодавства в розглянутій ситуації директор не може одночасно виступати і від імені підприємства, і від свого власного: згідно із ч. 3 ст. 238 Цивільного кодексу (далі – ЦК) представник не може вчиняти правочини від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах.
Якщо такий договір буде підписаний тією самою особою з обох боків, то цілком імовірно, що він може бути визнаний недійсним (див. узагальнення судової практики ВСУ в листі від 01.04.15 р. «Висновки Верховного Суду України, викладені в рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 11116 ЦПК України, за ІІ півріччя 2014 р.»).
Рішення. Виходом із цієї ситуації буде видача директором іншому співробітнику підприємства довіреності на право укладання договору від імені ТОВ.
Така довіреність може бути як разова (на укладання договору купівлі-продажу обладнання, див. зразок 1), так і багаторазова (наприклад, на укладання різних договорів від імені підприємства на строк із 01.01.16 р. по 31.12.16 р.).
При складанні довіреності необхідно дотримуватися основних вимог, закріплених у ст. 244–250 ЦК. Так, форма довіреності повинна відповідати формі, у якій укладається правочин. Найчастіше ця довіреність складається в простій письмовій формі. Але якщо договір укладається в нотаріальній формі, довіреність також повинна бути нотаріально засвідчена (наприклад, при укладанні договору про оренду автомобіля директора). Також у довіреності слід указати дату видачі і строк дії довіреності, тому що відповідно до ч. 3 ст. 247 ЦК відсутність строку видачі призводить до недійсності довіреності.
Нагадаємо, право директора на видачу довіреності від імені юридичної особи передбачається в установчих документах. Зокрема, у статуті ТОВ має бути чітко прописано, що до прав директора ТОВ відноситься і право на видачу довіреностей від імені даного товариства.

ЗРАЗОК 1

Довіреність на укладання договору купівлі-продажу

25.11.15 р.                                                                   м. Дніпропетровськ

Товариство з обмеженою відповідальністю «Юпітер» (код ЄДРПОУ 12345678) в особі директора Сметаніна Івана Івановича, який діє на підставі Статуту підприємства, уповноважує головного бухгалтера Сливакову Інну Олегівну (паспорт серії АА № 123456, виданий Голосіївським РВ УМВС України в Донецькій області 01.12.15 р., ІПН 123456789123) укласти договір купівлі-продажу обладнання (лазерний принтер НР-2010) від імені ТОВ «Юпітер» із фізичною особою – громадянином України Сметаніним Іваном Івановичем, а також учинити всі інші дії, пов'язані з виконанням даного доручення.

Права за даною довіреністю не можуть бути передані третім особам.

Довіреність видана на строк до 31.12.15 р.

<...>

Таким чином, для укладання договору між підприємством і його директором слід видати довіреність співробітнику підприємства, надавши йому повноваження на підписання даного договору.

Більше ситуацій див. у журналі „БАЛАНС” від 28.12.15 р. № 105-106.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!