Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Долютневу податкову накладну не врахували у складі податкового кредиту: як уточнити звітність?

November 6, 2015

Платником ПДВ була виявлена помилка: в декларацію за грудень 2014 року не включено податкову накладну (далі – ПН) постачальника. У результаті помилки занижено від’ємне значення у рядку 24 станом на 01.02.15 р. У майбутніх податкових періодах виправлення на розрахунки з бюджетом не вплинуло. Помилку планується виправити шляхом подання уточнюючого розрахунку у листопаді 2015 року. Чи потрібно в додатку 2 до декларації за листопад 2015 року заповнювати поле «а» і в якому рядку розд. III декларації відображати результати такого уточнення? Чи збільшиться реєстраційна сума?
З урахуванням вимог п. 34 підрозд. 2 розд. XX Податкового кодексу (далі – ПК) починаючи з декларації за липень 2015 року та в наступних звітних періодах розд. IV декларації не заповнюється, додаток 2 (Д2) до декларацій за такі звітні періоди не подається.
Виключенням є випадки, коли платник збільшує чи зменшує залишок від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом звітних періодів до 01.02.15 р. шляхом подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації за відповідний звітний період.
Починаючи з липня 2015 року при виявленні помилок, допущених у звітних періодах до 01.02.15 р., у результаті виправлення яких збільшується чи зменшується залишок від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, сума збільшення/зменшення такого залишку зі знаком «+» або «–» відповідно довідково відображається в графі 11 таблиці 1 додатка 2 до декларації за той звітний період, у якому подано уточнюючий розрахунок у зв’язку з виправленням такої помилки. Показники таблиці 1 додатка 2 до декларації не переносяться до розд. IV.
Тобто в наведеному випадку платнику потрібно подати уточнюючий розрахунок до декларації за грудень 2014 року. А суму збільшення залишку від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом зі знаком «+» відобразити у рядку 20.2 декларації за той звітний період, у якому подано уточнюючий розрахунок, за умови якщо виправлення значення рядка 24 у майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядків 25 чи 23 декларації. Наприклад, якщо уточнюючий розрахунок подано у листопаді 2015 року, то врахувати значення графи 6 рядка 24 уточнюючого розрахунку потрібно у рядку 20.2 декларації за листопад 2015 року.
При цьому до декларації за той звітний період, у якому подано уточнюючий розрахунок у зв’язку з виправленням такої помилки, потрібно подати додаток 2, де відобразити збільшення залишку від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом тількив графі 11 таблиці 1 довідково. При цьому цифрове поле «а» заяви «згідно з підпунктом «а» пункту 33 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу щодо збільшення розміру реєстраційної суми не заповнюється, розмір суми податку, визначеної п. 200 1 .3 ПК, на яку платник має право зареєструвати ПН/розрахунки коригування до ПН в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), не збільшується.
Зверніть увагу! Згідно з діючою редакцією п. 198.6 ПК у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів із дати складення ПН. Тобто, якщо ПН була оформлена
постачальником у грудні 2014 року та зареєстрована у ЄРПН, у наведеному випадку є й інший варіант виправити звітність – покупець має право відобразити таку ПН в рядку 10.1.1 чи 10.1.2 розд. ІІ поточної декларації в межах 365 календарних днів із дати складання ПН.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від  09.11.15 р. № 91-92.

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!