Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Для українських аграріїв пролобіюють різке збільшення квот в ЄС

March 30, 2016

Українські виробники розраховують збільшити експорт до Євросоюзу в рамках договору про Асоціацію. Федерація роботодавців України буде лобіювати збільшення для нашої країни європейських квот на безмитні поставки кукурудзяного борошна в 12 разів, пшениці - в 2 рази, виноградного соку - в 9 разів, цукру - 1,5 рази, томатів - в 3 рази, м'яса птиці і напівфабрикатів з неї - в 6 разів. А також збирається наполягати на повному скасуванні квот на яблучний сік.
10 березня 2016 р. були повністю вичерпані квоти щодо безмитного ввезення в ЄС українського цукру і ячмінної крупи. За борошні, меду, соків і кукурудзі вони вичерпані на 86,9%, по пшениці і м'якій пшеничній муці - на 74,5%, по вівсу - на 50%.
У 2015 році експорт України до Євросоюзу скоротився на 25% в грошовому вираженні. Втрати валютної виручки на 13 лютого 2016 р. склали $ 4 млрд. (З $ 17,08 млрд). Негативна динаміка спостерігається до сих пор. Сильніше скоротилися поставки продукції в Польщу та Угорщину. Головна причина падіння поставок - це саме невисокі квоти на український експорт.
Питання перегляду квот вже піднімалося в ході зустрічей ФРУ з найбільшими бізнес-об'єднаннями Європи і на засіданні Платформи громадянського суспільства, що функціонує відповідно до угоди про асоціацію Україна-ЄС. Європейські партнери готові нас підтримати, якщо розмова буде йти про перегляд галузевих квот в рамках загального квотування.
26 квітня має відбутися ще одна зустріч з європейськими партнерами. Правда, до цих пір неясно, хто буде брати в ній участь з української сторони.
На поточний момент для українських експортерів важливо рішення чотирьох ключових проблем: перегляд імпортних квот, зниження імпортних мит на товари українського машинобудування автомобільної промисловості та електрообладнання, продовження роботи режиму генералізованої системи преференцій (системи тарифних преференцій ЄС щодо імпорту товарів, вироблених в найменш розвинених країнах і країнах), а також прискорення процедури двостороннього узгодження системи ветеринарного і фітосанітарного контролю.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Dlya-ukrainskix-agrariev-prolobbiruyut-rezkoe-uvelichenie-kvot-v-ES.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!