Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Дії кадрової служби у разі призову співробітників

March 6, 2014

У разі, якщо кандидат для призову на навчальні збори затверджений та внесений до списку військовозобов`язаних, призваних для проходження навчальних зборів, кадровій службі роботодавця такого військовозобов`язаного необхідно дотримуватися певної процедури оформлення відсутності співробітника. Варто відзначити, що винятком є громадянин України, який виступає добровольцем.
На підставі повістки районного (міського) військового комісаріату роботодавець видає наказ про звільнення співробітника від роботи на час проходження навчальних військових зборів. При цьому відповідно до ст. 119 КЗпП та ч. 11 ст. 29 Закону України від 25.03.92 р. № 2232-XII "Про військовий обов`язок і військову службу", за призваними на збори військовозобов`язаними на весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігається робоче місце і середня заробітна плата на підприємстві, установі, організації, з якими військовозобов`язаний перебуває у трудових відносинах, незалежно від форми власності роботодавця. Зазначені гарантії також слід відобразити у наказі.
Середня заробітна плата виплачується роботодавцем військовозобов`язаного, покликаного на збори, проте надалі відповідні витрати підлягають компенсації роботодавцю військовими комісаріатами. При цьому роботодавцю слід сплатити військовозобов`язаному, викликаному на збори, заробітну плату за відпрацьований час до дати його звільнення від роботи у зв`язку з від`їздом на збори, а також середню заробітну плату за перші півмісяця зборів. Протягом часу, що залишився перебування військовозобов`язаного на зборах виплачувати йому заробітну плату слід в звичайні терміни виплати заробітної плати, затверджені на підприємстві.
У разі, якщо співробітник перебуває у відпустці, щорічну і додаткову відпустку підлягають перенесенню на інший період або продовженню у разі призову військовозобов`язаного на навчальні збори в цей час.
Відсутність співробітника на роботі зазначається в табелі обліку робочого часу як ІН (код 22), тобто "інше невідпрацьований час, передбачений законодавством (військові збори)".
По закінченню навчальних зборів військовозобов`язаний повинен подати роботодавцю військовий квиток як доказ його участі в зборах та підтвердження періоду його відсутності. У військовому квитку вказується вид зборів та їх тривалість, дані засвідчуються підписом та гербовою печаткою військової частини.
У разі прийняття в.о. Президента України рішення про мобілізацію (повну або часткову) і його оголошення, слід врахувати, що порядок взаємовідносин між роботодавцем і військовозобов`язаним співробітником буде докорінно відрізнятися від взаємин в умовах проведення навчальних зборів. Так, мобілізація передбачає заклик військовозобов`язаного на військову службу, що є окремою підставою для розірвання трудових відносин (п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Звільнення по даній підставі проводиться на підставі порядку військовозобов`язаного, з урахуванням встановленої дати призову.
Відповідно до ст. 21 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу" та ст. 44 КЗпП громадянам, які звільняються у зв`язку з призовом на військову службу, виплачується вихідна допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат. Термін виплати встановлено ст. 116 КЗпП.

За матеріалами сайту ЮРЛІГА.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!