Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Депозит у нотаріуса

July 17, 2013

Нацбанк привів свої нормативно-правові акти у відповідність з вимогами діючого законодавства. Зокрема, зміни внесено до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою НБУ від 12.11.03 р. № 492. 
Зокрема, Інструкцію доповнено нормою, яка встановлює, що нотаріус з метою вчинення нотаріальних дій щодо прийняття у депозит грошової суми відкриває окремий поточний рахунок. Рахунок використовується виключно для проведення операцій, пов`язаних з: 

  • виконанням зобов`язань клієнта нотаріуса-боржника перед кредитором; 
  • проведенням розрахунків за договорами купівлі-продажу між клієнтами нотаріуса - фізособами, у тому числі на суму, що перевищує встановлену Нацбанком граничну межу для готівкових розрахунків між фізособами. 

Кошти, які знаходяться на зазначеному рахунку, належать клієнтам нотаріусів у межах переданої кожним клієнтом суми. Нотаріус здійснює управління грошовими коштами, що знаходяться на зазначеному рахунку, та не має права використовувати ці кошти для інших цілей, крім як для виконання доручення клієнта, яким вони передані. 
Також Інструкцію доповнено нормою, яка встановлює порядок відкриття поточних рахунків фізособам. Встановлено, що якщо фізособа не має в цьому банку рахунків, то відкриття поточного рахунку здійснюється в такому порядку: 

  • фізособа, яка займається підприємницькою діяльністю, зобов`язана також надати в банк копію виписки з Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб - підприємців, що містить відомості про фізособу, яке займається підприємницькою діяльністю; 
  • фізособа, яка займається незалежною професійною діяльністю, зобов`язана також надати в банк копію документа, що підтверджує взяття на облік такої особи відповідним органом ДПС. 

Зверніть увагу! У новій редакції затверджено додатки: 

  • 2 «Картка із зразками підписів і відбитка печатки»; 
  • 4 «Картка із зразками підписів».

Постанова НБУ від 06.06.13 р. № 212 набуде чинності з дня офіційного опублікування (планується до опублікування в “Офіційному віснику України» від 23.07.13 р. № 53).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!