Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Декларування акцизного податку-2015: роз’яснення від ДФС

February 26, 2015

ДФС надала роз’яснення щодо кампанії декларування податкових зобов`язань з акцизного податку.
Податківці нагадують, що декларація акцизного податку (далі - Декларація) складається та подається платником щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного періоду.
Особливу увагу звертають стосовно платників податків - суб`єктів господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів - такі платники заповнюють лише розділ Ґ та додаток 6 до Декларації і подають їх до контролюючого органу за місцезнаходженням пункту продажу товарів. З метою правильного розподілення сум акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів між місцевими бюджетами розділ Ґ (код операції Ґ2) та додаток 6 до Декларації пов`язані з кодами адміністративних одиниць відповідно до Класифікатора об`єктів адміністративно-територіального устрою України (далі - КОАТУУ).
Застосування нової форми декларації (розрахунків) можливе після набрання нею чинності, тобто її оприлюднення, та лише з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося її оприлюднення.
Отже, звітність з акцизного податку за звітний (податковий) період січень 2015 року для платників акцизного податку, крім платників, визначених підпунктами 212.1.11 - 212.1.14 ПК, повинна подаватись за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 24.12.10 р. № 1030.
При цьому, оскільки податкова декларація може бути подана за вибором платника (окрім платників податків, що належать до великих та середніх підприємств) як в електронному, так і в паперовому вигляді, представники контролюючого органу не мають права обмежувати платників у способах подання декларації.
Починаючи з 1 березня 2015 року (за звітний період лютий 2015 року), податкові декларації з акцизного податку повинні подаватися всіма платниками акцизного податку тільки за формами у редакції наказу Мінфіну від 23.01.15 р. № 14 (далі – нова форма).
Останній день виконання податкового обов`язку у вигляді сплати у повному обсязі акцизного податку за січень 2015 року - 2 березня 2015 року.
ДФС наголошує, що не вбачається підстав для застосування відповідальності за неподання до 20.02.15 р. податкової декларації акцизного податку за січень 2015 року за новою формою або несвоєчасне подання такої податкової декларації до 20.03.15 р. (граничний строк подання декларації за новою формою).
Відповідно до змін, внесених до ст. 49 ПК Законом № 71-VIII, обов`язок подавати декларацію акцизного податку у платника виникає за кожний звітний період, в якому виникають об`єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, тобто у разі відсутності об`єктів (показників) оподаткування у звітному періоді декларація за такий звітний період може не подаватися. Однак ця норма не стосується платників акцизного податку, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством. Такі платники зобов`язані за кожний звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Лист ДФС від 23.02.15 р. № 6036/7/99-99-19-03-03-17.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!