Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Декларацію з ПДВ за січень складаємо за новою формою! Порада від експерта редакції!

February 19, 2016

Наказом № 21 затверджено нову форму податкової декларації з ПДВ та порядок її заповнення. Податківці рекомендують подавати декларацію за січень 2016 року саме за цією формою, оскільки з огляду на зміни в законодавстві, що набули чинності з 01.01.16 р., за старою формою відзвітувати з ПДВ буде неможливо.
Сільгосппідприємствам-спецрежимникам, як і раніше, доведеться подавати дві окремі декларації – загальну (0110) та спецрежимну (0121–0123). Обидві декларації складаються за єдиною формою. Як і раніше, декларація містить три основних розділи:
· розд. I «Податкові зобов'язання»;
· розд. II «Податковий кредит»;
· розд. III «Розрахунки за звітний період».
У розд. III спецрежимної декларації передбачено нові рядки 18, 18.1, 18.2, куди переноситимуться дані з додатка 10. Однак перед заповненням цієї декларації слід ознайомитися з порядком заповнення додатків.
Перш за все сільгосппідприємства мають звернути особливу увагу на новий додаток 10, у якому обчислюватиметься сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету та перерахуванню на спецрахунок у розрізі видів діяльності з різним порядком сплати ПДВ.
Додаток 10 складається із трьох таблиць:
· у таблиці 1 здійснюватиметься розрахунок сум ПДВ за операціями із зерновими та технічними культурами;
· таблиці 2 – за операціями із продукцією тваринництва;
· таблиці 3 – за операціями з постачання інших сільськогосподарських товарів та послуг.
У свою чергу, кожна із таблиць має три частини так само, як і основна частина декларації:
· податкові зобов’язання – для відображення суми податкових зобов’язань (на підставі виданих податкових накладних) із реалізації відповідного виду сільгосппродукції;
· податковий кредит – для відображення суми ПДВ із придбаних товарів (послуг), що відноситимуться до відповідного виду діяльності, за яким складається таблиця;
· розрахунки за звітний період – для обчислення суми ПДВ, яка підлягає перерахуванню до бюджету та на спецрахунок.
Суми, розраховані в таблицях додатка 10, переноситимуться до відповідних рядків спецрежимної декларації (0121–0123), а саме:
· показник рядка 13 (кожної з таблиць) – до рядка 18;
· показник рядка 13.1 – до рядка 18.1;
· показник рядка 13.2 – до рядка 18.2.
Від’ємне значення ПДВ (ряд. 14 таблиць додатка 10) потрапить до рядків 19 та 21 спецрежимної декларації за поточний звітний період та до рядка 11.1 відповідної таблиці додатка 10 до спецрежимної декларації наступного звітного періоду.
Змінено також форму додатка 9. У ньому тепер розраховуватиметься не лише питома вага сільгосптоварів у загальній вартості постачань за попередні 12 звітних періодів, а й питома вага кожної із трьох вищезазначених груп сільгосппродукції. Показники додатка 9 використовуватимуться для розподілу податкового кредиту між відповідними видами діяльності.
Детально про порядок порядок обчислення та сплати ПДВ, а також приклад заповнення нової форми декларації з ПДВ читайте в консультації, що буде опублікована в «БАЛАНС-АГРО» №7.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!