Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Предмет спору: неповідомлення органу ДФС про прийняття нового працівника не означає, що із цим працівником не оформлено трудовий договір. Читайте у свіжому номері!

December 5, 2017

Представляємо до вашої уваги анонс публікацій видання «БАЛАНС», 2017, № 96 від 04.12.17 р.

Акценти номера:


ДІЛОВІ НАВИКИ

Що треба знати головбухові, який бажає стати за сумісництвом фіндиректором


НОВЕ В ЗАКОНОДАВСТВІ

  • Зміни до законодавства, що діють із грудня 2017 року
  • Огляд деяких документів, що набули чинності в листопаді 2017 року


ІНТЕРНЕТ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА

  • Пропонується посилити відповідальність органів держнагляду.
  • Які дні визнані в Україні святковими.
  • Обговорюється базовий норматив відрахування частини прибутку на виплату дивідендів за 2017 рік підприємствами з держчасткою.
  • Програма COSME допоможе малому і середньому бізнесу


АНАЛІТИЧНА ІНФОРМАЦІЯ

Підприємство хоче взяти кредит: чим допоможе знання банківської статистики
Перш ніж звертатися до банку з кредитною заявкою, варто проаналізувати банківську статистику, щоб дізнатися ринкові показники за процентними ставками. Процентні ставки коливаються залежно від розміру підприємства-позичальника (наприклад, за даними за жовтень 2017 року найдешевші кредити отримали великі підприємства, а найдорожчі – мікропідприємства з річним доходом від 50 тис. євро до 500 тис. євро). На розмір процентної ставки можуть вплинути такі чинники, як галузь діяльності потенційного позичальника і регіон, валюта кредиту і строк кредитного договору. На вартість кредиту, безумовно, вплинуть показники фінансово-господарської діяльності потенційного позичальника, якість менеджменту і фінансова звітність підприємства. Критерії оцінки банком позичальників установлені в Положенні № 351. Про показники платоспроможності ми розповіли в «БАЛАНСІ», 2017, № 78, с. 29, про показники фінансової стійкості – у «БАЛАНСІ», 2017, № 87, с. 28 і продовжили на с. 25 цього номера. У подальших випусках ДАІ (публікуються в першому номері «БАЛАНСУ» в кожному місяці) ми продовжимо знайомити вас із показниками фінансово-господарської діяльності підприємства, які ясно характеризують стан підприємства і використовуються внутрішніми користувачами (наприклад, керівництвом для прийняття управлінських рішень) і зовнішніми користувачами (наприклад, інвесторами або банками – для прийняття рішення про інвестиції або кредитування).


АНАЛІЗ СПІРНИХ СИТУАЦІЙ

Предмет спору: неповідомлення органу ДФС про прийняття нового працівника не означає, що із цим працівником не оформлено трудовий договір
Аргументи, раніше висловлені у «БАЛАНСІ», 2016, № 88, с. 24–25, були підтверджені позицією Одеського апеляційного адміністративного суду (ухвала від 07.06.17 р., ЄДРСР, реєстр. № 67049855). У наведеному судовому рішенні зроблено висновок про те, що неоформлення трудового договору і неповідомлення органу ДФС про прийнятого працівника – це два абсолютно різних порушення. Тому за відсутність повідомлення органу ДФС про прийняття співробітника не застосовується штраф, передбачений в абзаці другому ч. 2 ст. 265 КЗпП. Як бачите, думка «БАЛАНСУ», опублікована на сторінках журналу, надалі підтвердилася судовим рішенням.


КОРИСНІ ДАНІ ДЛЯ ВСІЄЇ БУХГАЛТЕРІЇ

Адміністративна відповідальність у сфері оцінки впливу на довкілля
Із 18 грудня уводиться у дію Закон від 23.05.17 р. № 2059-VIII «Про оцінку впливу на довкілля», яким, зокрема, унесено доповнення до КУпАП з метою встановлення адміністративної відповідальності у даній сфері. Суть правопорушення та розмір санкцій приведемо у цій консультації.

Нові лікарняно-декретні обмеження
Законом від 03.10.17 р. № 2148-VIII унесено зміни до Закону від 23.09.99 р. № 1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», що передбачають новий механізм розрахунку середньої зарплати для виплати лікарняних і декретних, за якими страховий випадок настав починаючи з 11.10.17 р. Для наочності порівняємо в таблиці, що саме змінилося.

Фінансова стійкість: аналізуємо структуру вкладення коштів підприємства
У «БАЛАНСІ», 2017, № 78, с. 29; № 87, с. 28 ми почали розповідати вам про показники платоспроможності та фінансової стійкості (стійкості). У цьому номері розглянемо три додаткових показники, що дозволяють контролювати фінансову стійкість і платоспроможність підприємства в довгостроковій перспективі.

Індексація грошових доходів громадян за листопад 2017 року
Традиційно в першому номері місяця ми даємо таблицю-підказку для проведення індексації, у цьому випадку – за листопад. Нагадаємо, індексації підлягають грошові доходи громадян у межах прожиткового мінімуму, установленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Частина грошових доходів, що перевищує прожитковий мінімум, не індексується. Сума індексації визначається шляхом множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін (далі – ІСЦ) і ділення результату на 100. Для проведення індексації ІСЦ обчислюється наростаючим підсумком на підставі щомісячних індексів, що публікуються Держстатом. Із січня 2016 року поріг індексації становить 103 %.

Інформація для розрахунків
Розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць у 2017 році. Індекс інфляції у 2016-2017 роках. Максимальний розмір доходу, з якого сплачується ЄСВ у 2017 році. Розмір облікової ставки НБУ. Розмір мінімальної зарплати (МЗП) у 2017 році. Мінімальний розмір ЄСВ у 2017 році (для підприємців та самозайнятих осіб). Розмір ЄСВ для єдинників першої групи у 2017 році. Максимальний розмір ЄСВ у 2017 році (для фізосіб-підприємців). Розмір податкової соціальної пільги (ПСП) у 2017 році. Тривалість робочого часу у грудні 2017 року. Середня зарплата за видами економічної діяльності у 2016–2017 роках (у розрахунку на одного штатного працівника). Показники середньої зарплати за 2016–2017 роки для призначення пенсій. Граничні норми добових витрат у 2017 році (визначено пп. «а» пп. 170.9.1 ПК для цілей обкладення ПДФО). Відповідальність працівника за порушення законодавства про відрядження. Офіційні обмінні курси гривні до іноземних валют, які встановлюються щодня.

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС» на 2018 рік,
щоб отримувати корисні консультації, поради, відповіді на запитання
можна будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 374-86-29, (044) 521-03-95 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua;
· на сайті www.balance.ua у розділі «Магазин»;
· сплативши рахунок. Просто пройдіть за посиланням, роздрукуйте та оплатіть рахунок.

Завантажити рахунок

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!