Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Переоцінка основних засобів. Читайте у свіжому номері!

December 13, 2016

Пропонуємо до вашої уваги анонс публікацій «БАЛАНС-АГРО», 2016, № 46

Тема номеру «Переоцінка»

Переоцінка основних засобів: основні вимоги
Кінець звітного року – час для перевірки правильності ведення бухгалтерського обліку, у тому числі достовірності оцінки активів підприємства. Адже якщо ринкова вартість основних засобів (далі – ОЗ) підприємства відрізняється від вартості, за якою вони числяться в обліку, підприємство може їх переоцінити. У консультації розглянуто, що ж являє собою переоцінка, як її потрібно проводити і, найголовніше для бухгалтера, як правильно відобразити її результати в обліку.

Бухоблік переоцінки ОЗ: практичні приклади
Якщо залишкова вартість об’єкта ОЗ суттєво відрізняється від його справедливої вартості, то на дату балансу підприємство може його переоцінити (п. 16 П(С)БО 7). Результатом переоцінки ОЗ може бути їх дооцінка або уцінка.
У консультації розглянуто на прикладах порядок відображення дооцінок та уцінок у бухобліку сільськогосподарського підприємства.

Автомобіль підприємства потрапив у ДТП: як діяти?
У консультації розглянуто ситуацію, коли автомобіль підприємства потрапив у дорожньо-транспортну пригоду (далі – ДТП) та отримав пошкодження. Ні водій, ні пасажири автомобілів – учасників ДТП не постраждали. ДТП сталася з вини водія іншого автомобіля, який порушив правила дорожнього руху. У результаті ДТП підприємству завдано збитку у вигляді витрат на відновлення пошкодженого автомобіля.
Як діяти безпосередньо після ДТП (які документи повинні бути оформлені для підтвердження як факту ДТП, так і наявності пошкоджень, завданих автомобілю внаслідок ДТП), щоб підприємство надалі змогло отримати від страхової компанії страхове відшкодування або від винуватця ДТП компенсацію завданого збитку – ви дізнаєтесь із консультації.

Вигоди та ризики добровільного страхування працівників за рахунок підприємства
У консультації надаються практичні рекомендації з таких питань:
· види добровільного страхування працівників;
· оподаткування різних видів страхування;
· відображення страхових платежів у бухгалтерському обліку;
· ризики, з якими може зіткнутися підприємство під час страхування своїх працівників.
Також наведено приклад відображення в обліку операцій, пов’язаних із добровільним страхуванням працівників.

Як оплатити відрядження водія у випадку вимушеної затримки, пов'язаної з очікуванням розвантаження?
Водій вантажного автомобіля був відряджений для перевезення соняшника на елеватор олієекстракційного заводу. Здача вантажу у зв’язку з очікуванням вивантаження тривала 3 дні. У зв’язку із вимушеною затримкою у відрядженні після прибуття відрядженого працівника на підприємстві на підставі його доповідної записки наказом керівника строк відрядження був відповідно продовжений. Простої в очікуванні вивантаження актом не оформлялися, наказ про простій не видавався. Умови оплати праці за виконання робіт у відрядженні трудовим або колективним договором на підприємстві не визначені. Як оплатити роботу водія – читайте у статті нашого постійного автора.

Читати статтю повністю!

Чи нараховується ЄСВ на суму лікарняних, виплачених після звільнення працівника?
Розглядається така ситуація: працівник підприємства захворів у день свого звільнення. Лікарняні були нараховані й виплачені йому після звільнення, коли роботодавець уже не був його страхувальником. З’ясовується, чи є сума лікарняних у цьому випадку базою для нарахування ЄСВ?

Статутний капітал не сформовано протягом року з моменту держреєстрації ТОВ: чи передбачена відповідальність?
У матеріалі юрист надає відповіді на такі запитання: якими можуть бути наслідки для товариства та чи передбачена відповідальність для учасників товариства у випадку, якщо після закінчення року з моменту держреєстрації ТОВ статутний капітал так і не був сформований (учасники не зробили повністю свої внески).

Чим загрожує роботодавцю несвоєчасний розрахунок зі звільненим працівником?
Які наслідки можуть чекати підприємство через те, що бухгалтерія вчасно не розрахувалася із працівником у день звільнення, а змогла це зробити тільки через три дні? Про діючі законодавчі норми ви дізнаєтесь зі статті.

Як засновнику оформити внесення ПФД через касу банку?
Засновник надає підприємству поворотну фінансову допомогу (далі – ПФД). Він вносить через касу банку суму готівкою для її зарахування на поточний рахунок підприємства. У статті ви знайдете відповідь, як йому заповнити реквізит «Призначення платежу» документа, що оформляється в банку.

Як оподатковувати виплату пайовикам матеріальної допомоги?
Із матеріалу ви дізнаєтесь таке: чи можна виплачувати матеріальну допомогу фізичній особі – орендодавцю земельної частки (паю), як оподатковувати такі доходи залежно від підстав, з яких така допомога виплачується, а також яким чином відображати такі доходи у формі № 1ДФ.

Номер № 46 (514) від 12 грудня 2016 року

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС-АГРО» на IV квартал,
щоб отримувати корисні консультації, поради, відповіді на запитання
можна будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 374-86-29, (044) 521-03-95 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua;
· на сайті www.balance.ua у розділі «Магазин»;
· сплативши рахунок. Просто пройдіть за посиланням, роздрукуйте та оплатіть рахунок.

Скачати рахунок


Для передплатників:
· доступні електронні розсилання за темами, що потребують оперативного висвітлення;
· працює консультаційна лінія;
· надається можливість безплатно брати участь у заходах громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб».

Детальніше на сайті www.promo.balance.ua.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!