Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Складання дотаційних ПН: відповіді на актуальні запитання. Читайте у свіжому номері!

May 3, 2017

Пропонуємо до вашої уваги анонс публікацій «БАЛАНС-АГРО», 2017, № 17-18.

Постанова КМУ від 21.02.17 р. № 179 «Про затвердження Порядку ведення та форми Реєстру отримувачів бюджетної дотації, а також порядку надання відповідної інформації Державною фіскальною службою та Державною казначейською службою»
Постановою затверджено відразу два Порядки, що стосуються бюджетної дотації, передбаченої ст. 161 Закону від 24.06.04 р. № 1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України» (далі – Закон № 1877).
Перший – Порядок ведення ДФС Реєстру отримувачів бюджетної дотації (далі – Реєстр). У додатках до цього Порядку наведено форми:
• Рішення про виключення сільгосптоваровиробника з Реєстру в разі недотримання вимоги щодо питомої ваги вартості сільгосптоварів;
• Рішення про виключення сільгоспвиробника з Реєстру з інших причин (наприклад, у разі ліквідації сільгоспвиробника чи анулювання реєстрації платником ПДВ).
Тут також докладно роз’яснено механізм включення сільгоспвиробників до Реєстру, отримання ними інформації про таке включення, а також порядок їх перереєстрації та виключення з Реєстру. Постановою затверджено також форму Реєстру.
Другий – Порядок надання ДФС та Державною казначейською службою інформації про бюджетну дотацію, яка підлягає перерахуванню отримувачам бюджетної дотації, – містить механізм розрахунку суми дотації. У коментарі редакції цей Порядок проаналізовано докладніше.


Постанова КМУ від 12.01.11 р. № 15 «Про затвердження переліків відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 1 січня 2019 року, звільняються від обкладення податком на додану вартість»
Постановою до 01.01.19 р. продовжено строк дії Переліку відходів і лому чорних та кольорових металів, постачання на території України та імпорт яких звільняються від обкладення ПДВ на підставі п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу (далі – ПК).


Ліквідаційна вартість основних засобів: як визначити?
Особлива увага до ліквідаційної вартості об’єктів основних засобів (далі – ОЗ) пояснюється тим, що вона відіграє безпосередню роль в обчисленні суми амортизаційних відрахувань за звітний період, впливає на витрати звітного періоду, а отже, і на оподатковуваний прибуток підприємства та сплачуваний податок на прибуток. Незалежно від того, який метод амортизації застосовує підприємство, воно змушене в разі зарахування на баланс об’єкта ОЗ, а також інших необоротних та нематеріальних активів визначити його ліквідаційну вартість. Однак жоден із нормативних документів не визначає порядку обчислення ліквідаційної вартості. Тому суб’єкти господарської діяльності змушені визначати її на власний розсуд. У цій консультації дамо відповідь на найбільш часті запитання, що постають перед бухгалтером під час розрахунку ліквідаційної вартості ОЗ, та визначимо можливі варіанти їх вирішення.


Загальновиробничі витрати: обираємо варіанти бухобліку
Із цієї статті ви дізнаєтеся про обґрунтування складу загальновиробничих витрат (далі – ЗВВ) для сільгосппідприємств, доцільність їх поділу на постійні та змінні та раціональний спосіб розподілу ЗВВ.


Складання дотаційних податкових накладних: відповіді на актуальні запитання
Із 2017 року для сільгосптоваровиробників запроваджено бюджетну дотацію. Для сільгоспвиробників, які мають право на отримання дотації, установлено певні особливості заповнення податкових накладних (далі – ПН). На запитання, що виникають при складанні таких ПН, ми й надамо відповіді в цій статті.


Екологічний податок у запитаннях і відповідях
Рідко, коли якесь із сільгосппідприємств у своїй діяльності обходиться без використання техніки та механізмів, які забруднюють навколишнє середовище. Крім того, у процесі діяльності не обійтись без відходів, які потрібно десь розмістити, кудись вивезти. А такі операції є підставою для нарахування екоподатку. Причому ця вимога не залежить від системи оподаткування, яка застосовується для оподаткування суб’єктом господарювання.
Із нашої публікації ви у зручній формі дізнаєтеся про особливості сплати та звітування з екоподатку сільгосппідприємствами.


Оприбуткування та використання гною на сільгосппідприємстві
Наша наступна стаття – для сільгосппідприємств, які займаються тваринництвом та/або птахівництвом і на яких у результаті діяльності утворюється гній.
Із неї ви дізнаєтеся, чи є такий продукт відходами, за які потрібно подавати декларацію про відходи та платити екологічний податок, та як оформляти і відображати в обліку оприбуткування та використання гною на сільгосппідприємстві.


Щорічна основна відпустка: право на отримання, тривалість, порядок оформлення
Право на оплачувану щорічну відпустку кожному працівнику гарантує ст. 45 Конституції України. Умови, тривалість і порядок надання відпусток визначено КЗпП, Законом від 15.11.96 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» та іншими законодавчими актами.
Із цієї статті роботодавці дізнаються, якої тривалості має бути відпустка працівника, коли її слід надавати та як оформлювати.


Договір оренди землі: запитували – відповідаємо
Ця стаття – для сільгосппідприємств, що укладають (переукладають) договір оренди землі.
Із неї ви дізнаєтеся про нюанси оформлення договору оренди землі та наслідки відсутності в ньому істотних умов. Зокрема, надано відповіді на такі поширені запитання:
• Чи обов’язково дотримуватися форми типового договору при укладенні договору оренди землі?
Якими є істотні умови договору оренди землі?
• Чи передбачені діючим законодавством мінімальний та максимальний розміри орендної плати?
та ін.


Що треба знати про нормативну грошову оцінку земельних ділянок
Що таке нормативна грошова оцінка (далі – НГО) земельної ділянки, навіщо вона потрібна, як її проводять та як отримати інформацію про розмір НГО? Відповіді на ці та інші запитання можна дізнатись із консультації редактора «БАЛАНС-АГРО» Зінаїди КОЗЮК.


Чи обов’язково укладати договір оренди із сільрадою?
Чи зобов’язане підприємство укладати із сільрадою договір оренди на ділянку, на якій розташовані його будівлі, та сплачувати орендну плату? Про процедуру укладання в такому випадку договору оренди та період, за який таку оренду необхідно сплачувати, читайте в нашій публікації.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!