Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зарплатний аванс: виплата та оподаткування. Читайте у свіжому номері!

March 28, 2017

Пропонуємо до вашої уваги анонс публікацій «БАЛАНС-АГРО», 2017, №12, тема якого – «Весняно-польові роботи».

Документування та облік витрат на сівбу: організовуємо раціонально
За загальним правилом сільгосппідприємство як суб’єкт господарювання має відображати госпоперації в бухобліку методом їх суцільного та безперервного документування. Для цього передбачене застосування первинних документів, складених за типовими або спеціалізованими формами, затвердженими відповідними держорганами (п. 2.7 Положення, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.965 р. № 88).
Із цієї статті ви дізнаєтеся про склад витрат на сівбу, їх первинне документування та порядок відображення операцій із сівби на рахунках бухобліку.

Готуємо сільгосптехніку: облік ремонтів
Єдиного порядку документування ремонтів немає. Тому кожне підприємство має подбати про це самостійно.
У нашій консультації ми розповімо про ознаки поточного та капітального видів ремонтів, документальне оформлення ремонту сільгосптехніки, особливості бухобліку.
До речі, ремонт на сільгосппідприємстві може здійснюватися власною ремонтною майстернею. Це спричиняє певні особливості відображення в бухобліку. Питання організації обліку витрат та калькулювання в ремонтній майстерні ми висвітлимо незабаром в окремому циклі консультацій.

Посівний матеріал зіпсувався під час зберігання: як списати?
Псування посівного матеріалу може відбуватись із різних причин: через недбальство відповідальної особи або інших працівників, стихійне лихо або ж якщо не створено належних умов для його зберігання в господарстві тощо. Від цього й залежатиме порядок бухгалтерського обліку та оподаткування. У цій статті автором наведено алгоритм дій бухгалтера в таких ситуаціях, з якого ви дізнаєтесь, як правильно визначити суму збитків від псування посівного матеріалу, про порядок документування та бухгалтерські проведення зі списання зіпсованого посівного матеріалу, виявленого під час підготовки до весняної посівної.

Загибель озимих посівів: документальне оформлення та бухгалтерський облік
На сьогодні відсутній єдиний нормативно регламентований алгоритм документування списання загиблих посівів.
У консультації наведено послідовність дій із документального оформлення загибелі посівів, зразок складання акта обстеження загибелі та списання посівів, а також порядок відображення такої операції в бухобліку.

Особливості нарахування ПДВ при списанні посівів та сільгосппродукції
Сама операція зі списання сільгосппродукції чи загиблих посівів не є об’єктом обкладення ПДВ, оскільки в даному випадку відсутня операція з постачання товарів/послуг. Але без нарахування податкових зобов’язань навряд чи вдасться обійтися. Саме із цієї статті ви дізнаєтеся, як розрахувати податкові зобов’язання з ПДВ та скласти податкову накладну при списанні загиблих посівів чи сільгосппродукції, що зіпсувалася, чи якої недорахувалися при інвентаризації.

Як списати витрати на передпосівний обробіток поля, яке не стали засівати?
У консультації наведено два варіанти відображення в обліку витрат на обробіток поля у випадку, якщо було проведено передпосівний орбробіток поля під урожай наступного року, але поле так і не засіяли.

Зарплатний аванс: виплата та оподаткування
Діюче законодавство про працю передбачає обов’язкову виплату зарплати працівникам два рази на місяць. Зарплату за першу половину місяця традиційно називають зарплатним авансом.
Із цієї консультації ви дізнаєтеся, чи обов’язково виплачувати найманим працівникам аванс, як установити строки його виплати. На конкретних прикладах наведено порядок розрахунку авансу та сплати податків під час його виплати.

Читати статтю повністю!

Як повернути переплату ПДФО з авансу?
У продовження теми попередньої публікації наводиться практичний алгоритм дій із повернення переплат ПДФО, які можуть виникнути у зв'язку із надмірним перерахуванням податку під час виплати та оподаткування авансу працівникам як головного підприємства, так і структурних підрозділів.

Простій на підприємстві: як табелювати та оплачувати?
Простій – це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою чи іншими обставинами.
Як табелювати години та оплачувати час простою у випадку, якщо тракторист сільгосппідприємства протягом зміни, яка триває з 8.00 до 20.00, 5 годин не працював не зі своєї вини, а через погодні умови, та чи потрібно години простою враховувати під час розрахунку доплати до мінімальної зарплати – у нашій консультації.

Також у номері ви знайдете інформацію про суми компенсації громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати та про індексацію грошових доходів громадян за березень 2017 року.
У цьому останньому випуску березня ми підготували тестові запитання за публікаціями місяця для можливості ще раз нагадати про основні теми наших консультацій та перевірки своїх знань.
Свої відгуки та пропозиції щодо наших публікацій можна направити на електронну адресу редакції otzyv.agro@balance.kiev.ua

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!