Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як визначати першу подію для ПДВ: за договором чи за рахунками? Читайте у свіжому номері

December 9, 2016

Пропонуємо вашій увазі «БАЛАНС», 2016, № 98-99.

Акценти номера:


НОВЕ ПРО ЗЕД-ДОГОВОРИ І СКЛАДАННЯ ПЕРВИННИХ ДОКУМЕНТІВ

Закон від 03.11.16 р. № 1724-VIII (далі – Закон № 1724) зі скромною назвою «Про внесення змін до деяких законів України щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг» уносить досить серйозні зміни до декількох базових Законів, що регулюють діяльність суб'єктів господарювання.
Закон № 1724 набув чинності 03.12.16 р., але почне діяти через місяць. Урахуйте для роботи: усі зміни, унесені до Закону № 996, уводяться в дію з 04.01.17 р.
Розберемося, що саме змінилося і як це вплине на роботу суб'єктів господарювання.


ХОЧЕТЕ ШВИДКІ ВИТРАТИ – ВІДСТУПІТЬ ПРАВО ВИМОГИ БОРГУ

Відступити право вимоги боргу покупця третій особі може будь-який суб'єкт і за будь-яким договором (постачання товарів, надання послуг, виконання робіт, оренди майна, позики тощо), якщо в самому договорі або законі немає прямої заборони на таке відступлення.
Відступити право вимоги боргу з дисконтом доцільно новому кредиторові, який має збитки (доходи від дисконту не повинні приводити до виникнення в нього оподатковуваного прибутку). При цьому треба розуміти, що первісний кредитор заощадить на податках, але отримає менше «живих» грошей, тому правочин слід ретельно розрахувати.
Проведення операції через фінустанови може вимагати більше часу і документів, ніж при відступленні права вимоги боргу звичайному підприємству.
При відступленні з дисконтом існує ризик визнання такого договору факторинговим, проте на податковий облік первісного кредитора це не впливає.
Чинний ПК не передбачає коригувань (збільшення) об'єкта обкладення податком на прибуток на суму збитків (дисконту) від відступлення права вимоги боргу. Регулюючи рівень дисконту при відступленні права вимоги боргу, ви можете досягти оптимального розміру об'єкта оподаткування, а отже, і розміру податку.


ЯК ВИЗНАЧАТИ ПЕРШУ ПОДІЮ ДЛЯ ПДВ: ЗА ДОГОВОРОМ ЧИ ЗА РАХУНКАМИ?

Порядок обліку розрахунків із контрагентами не встановлено нормативними актами, а визначається самими платниками. Тому є вибір:

· або вести облік закриття заборгованостей у цілому за договором;

· або вести облік за кожним рахунком (накладною, специфікацією) у рамках одного договору.

Податкові накладні потрібно виписувати відповідно до обраного та погодженого з контрагентом варіантом. Якщо обрано другий варіант, рекомендуємо підтвердити це документально – положеннями облікової політики та умовами договору з контрагентом.

 

ПЕРЕДОПЛАТА ТА ПОСТАЧАННЯ ЗА РІЗНИМИ РАХУНКАМИ: СКІЛЬКИ ВИПИСУВАТИ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ?

Постачальник працює з покупцем без укладання договору – за рахунками-фактурами. Відповідно до одного рахунка покупцем була перерахована передоплата за товар, за іншим рахунком – наступного дня постачальником був відвантажений товар. Скільки постачальник повинен виписати податкових накладних? Дізнаєтесь із консультації.

 

ТОВАР ВІД ПІДПРИЄМЦЯ ОТРИМАНО В ОДНОМУ ПЕРІОДІ, А ОПЛАЧЕНО В ІНШОМУ: ЯК ЦЕ ВІДОБРАЗИТИ У ФОРМІ № 1ДФ?

У серпні 2016 року підприємство отримало товар на суму 12 000 грн. від приватного підприємця. Оплату йому перерахували тільки в листопаді. Як слід відобразити у формі № 1ДФ таку операцію? Розберемось із консультації.

 

ПІДПРИЄМЕЦЬ ПОВЕРНУВ ПЕРЕДОПЛАТУ ЗА ТОВАР: ЯК ЗАПОВНИТИ ФОРМУ № 1ДФ?

Підприємство у вересні 2016 року перерахувало аванс за товар у сумі 8 000 грн. приватному підприємцю й відобразило всю суму у звіті за формою № 1ДФ за III квартал. У грудні підприємець аванс повністю повернув. Чи потрібно у формі № 1ДФ показувати повернення цих коштів? І якщо потрібно, то як це зробити? Дізнаєтесь із консультації.

 

ЕКСКЛЮЗИВНІ ПРАВА НА ЗДАЧУ ПРИМІЩЕНЬ В ОРЕНДУ: ЩО В ОБЛІКУ?

Якщо ви отримали від орендодавця ексклюзивні права на здачу в оренду його будівлі (приміщень), то в обліку ви відображаєте доходи від надання послуг орендодавцеві та витрати, пов'язані з такою діяльністю. Отримані права не є НА, оскільки не відповідають критеріям, зазначеним у п. 6 П(С)БО 8.

 

ЯК ОСКАРЖИТИ ПОДАТКОВЕ ПОВІДОМЛЕННЯ-РІШЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПОРЯДКУ

Із цієї статті ви дізнаєтеся: як платнику податків (підприємству або підприємцю), не згодному з висновками податкової перевірки, скористатися процедурою адміністративного оскарження податкового повідомлення-рішення (далі – ППР), прийнятого за результатами такої перевірки.

Що можна зробити на практиці: правильно і своєчасно скласти та подати скаргу на ППР, прийняте за результатами податкової перевірки; взяти участь у розгляді скарги; залучити до участі в розгляді скарги фахівців інших держорганів, представників ради бізнес-омбудсмена та засобів масової інформації.

 

ПРИПИНЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ ЗА СТ. 36 КЗПП

Із цієї статті ви дізнаєтеся: як правильно документально оформити звільнення з підстав, передбачених ст. 36 КЗпП.

Що можна зробити на практиці: скористатися нашими порадами і зразками документів при звільненні працівника, що допоможе уникнути санкцій із боку контролюючих органів і судових спорів із працівником.

 

ЯК НАРАХУВАТИ ЄСВ, ЯКЩО ПРАЦІВНИКУ ВСТАНОВЛЕНО ІНВАЛІДНІСТЬ?

Працівнику підприємства встановили інвалідність із 14 вересня 2016 року. Довідку МСЕК працівник надав 16 листопада 2016 року.

 

ЧИ МОЖЕ ПАСАЖИРСЬКИЙ ПЕРЕВІЗНИК БУТИ ПЛАТНИКОМ ЄДИНОГО ПОДАТКУ ДРУГОЇ ГРУПИ

Підприємець здійснює автотранспортні перевезення пасажирів. Проїзд оплачується пасажирами через касу автостанції, яка не є платником єдиного податку (далі – ЄП). Чи має право в цьому випадку підприємець-перевізник обрати другу групу платників ЄП? Дізнаєтесь із консультації.

 

Більше інформації – у номері.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!