Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що робити, якщо ПН несвоєчасно зареєстровано з вини ДФС? Читайте у свіжому номері!

November 14, 2016

Пропонуємо вашій увазі «БАЛАНС», 2016, № 89-90.

Акценти номера:

ЯК ЗА ДОПОМОГОЮ ЕКСПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ У 4 РАЗИ ЗМЕНШИТИ ПЛАТЕЖІ З ПДВ ДО БЮДЖЕТУ

Приймаючи рішення про способи зменшення платежів до бюджету з ПДВ, зважте всі «за» і « проти». Необхідно діяти продумано, щоб у погоні за зниженням одного платежу не створити собі проблем із загальною платоспроможністю підприємства. Розглянуті варіанти зниження платежів до бюджету з ПДВ, у тому числі за рахунок збільшення частки експорту, мають однаковий економічний ефект, якщо ціна експорту залишається на рівні української ціни продажу (без ПДВ). Позитивна динаміка грошових надходжень спостерігається тільки при продажах на експорт за цінами вищими, ніж на українському ринку (вище від ціни придбання). При значній частці витрат, які не дають вхідного податкового кредиту з ПДВ (близько 30 %), реальне податкове навантаження може становити від 4–6 % і вище. Відповідно, щоб знизити його хоча б до 1,5 %, потрібно збільшити частку продажів із ПДВ за ставкою 0 % до рівня не менше 25 % загального обороту.

ЯКЩО ПОДАТКОВА НАКЛАДНА НЕСВОЄЧАСНО ЗАРЕЄСТРОВАНА З ВИНИ КОНТРОЛЮЮЧОГО ОРГАНУ: ПОРАДИ ПРАКТИКА

Платника ПДВ не можуть притягнути до відповідальності за ст. 1201 ПК, якщо ним здійснено всі можливі та допустимі заходи для того, щоб ПН була зареєстрована вчасно, а саме: завчасно перераховано з поточного на електронний рахунок кошти – у сумі, достатній для реєстрації в ЄРПН ПН; здійснено спроби зареєструвати ПН потягом 15 календарних днів від дня її складання.
Але на практиці буває, що штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН застосовують і тоді, коли вини платника ПДВ у несвоєчасній реєстрації ПН немає. У такій ситуації платник податків може оскаржити таке рішення органу ДФС у судовому порядку, скориставшись рекомендаціями, наведеними в цій консультації.

ЗЕМЛЯ ЧАСТКОВО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ В ГОСПДІЯЛЬНОСТІ: ЧИ ЗВІЛЬНЯЄТЬСЯ ЄДИННИК ВІД СПЛАТИ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ?

Уважаємо, що податок на землю, розташовану під будівлями, які тимчасово не використовуються в діяльності платника, платити не потрібно, хоча прямої норми, що встановлює порядок оподаткування в цьому випадку, у Податковому кодексі немає. Обґрунтуємо нашу точку зору.

ПОДАТКОВІ НАСЛІДКИ ПРОСТРОЧЕНОЇ КРЕДИТОРКИ ДЛЯ ЮРОСОБИ-ЄДИННИКА

При списанні кредиторської заборгованості зі строком позовної давності, що минув, єдинник повинен визнати оподатковуваний дохід. На думку податкового органу, не має значення, за яких обставин виникла така заборгованість – при отриманні передоплати чи товару. При цьому при списанні кредиторки, що виникла внаслідок отримання передоплати, дохід доведеться визнати двічі. Тому рекомендуємо повертати борги вчасно, а якщо це важко, то не втрачати зв'язок із контрагентом, щоб мати можливість продовжити або перервати перебіг строку позовної давності.

БЕЗПЛАТНА ПЕРЕДАЧА ФІРМОВОГО ОДЯГУ В ЦІЛЯХ РЕКЛАМИ

Якщо в рекламних цілях ви здійснюєте безплатні роздачі ТМЦ, така операція є витратами на збут. Коригувань фінансового результату в цілях обкладення податком на прибуток ПК у цьому випадку не передбачає.
З приводу податкових зобов'язань із ПДВ хотілося б зазначити, що в ПК немає прямої норми, яка зобов'язує вас відображати податкові зобов'язання з ПДВ за операціями, пов'язаними з безплатною роздачею одягу, виробів, сувенірів або товарів у рекламних цілях. Ми вважаємо, що витрати на рекламу (у т. ч. і роздача ТМЦ) не є об'єктом обкладення ПДВ. Проте дуже обережні платники можуть нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ на підставі п. 188.1 ПК. Порядок визначення бази оподаткування й оформлення ПН при цьому такий самий, як і при безплатних передачах.

ІЗ ПРАЦІВНИКОМ СТАВСЯ НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК: ЯКІ ДІЇ ПІДПРИЄМСТВА

Розказано, хто проводить розслідування нещасних випадків та яких заходів зобов’язане вжити підприємство після виникнення нещасного випадку.

ПІДПРИЄМЕЦЬ-ЗАГАЛЬНОСИСТЕМНИК ОТРИМАВ ПРОЦЕНТИ БАНКУ: ЯКИЙ ПОРЯДОК ЇХ ОПОДАТКУВАННЯ?

До доходу підприємця, який перебуває на загальній системі оподаткування, проценти, нараховані банком на залишок коштів на його поточному рахунку, відкритому для ведення підприємницької діяльності, не включаються. Пояснимо чому.

Більше інформації  - у виданні.

Номер № 89-90 (1654-1655) від 14 листопада 2016 року

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС» на IV квартал,
щоб отримувати корисні консультації, поради, відповіді на запитання
можна будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 374-86-29, (044) 521-03-95 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua;
· на сайті www.balance.ua у розділі «Магазин»;
· сплативши рахунок. Просто пройдіть за посиланням, роздрукуйте та оплатіть рахунок.

Скачати рахунок

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!