Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Контроль платоспроможності підприємства: аналізуємо коефіцієнти ліквідності. Читайте у свіжому номері!

October 2, 2017

Представляємо до вашої уваги анонс публікацій видання «БАЛАНС», 2017, № 78 від 02.10.17 р.

Акценти номера:

НОВЕ В ЗАКОНОДАВСТВІ

Зміни до законодавства, що діють із жовтня 2017 року

Огляд деяких документів, що набули чинності у вересні 2017 року

ІНТЕРНЕТ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА

Єдинників третьої та четвертої груп пропонується звільнити від сплати авансових платежів із податку на прибуток.

Зміниться порядок перерахування до бюджету платежів при митному оформленні.

 

Які ставки ввізного мита застосовуватимуться у 2018 році до імпорту товарів з ЄС.

Удосконалюється законодавство з питань авторського та суміжних прав.

аналіз спірних ситуацій

Предмет спору: визнання недійсним договору зберігання державного майна, оформленого для приховування договору оренди, який був укладений з порушенням законодавчих вимог.

Якщо зацікавлена особа заперечує проти дійсності договору або його окремих умов за законодавчими підставами, така особа може звернутися до суду для визнання такого договору або його умов недійсними (див. «БАЛАНС», 2016, № 102-103, с. 52). Договір може бути визнаний недійсним у судовому порядку, якщо він укладений з метою приховати реально здійснену операцію (удаваний договір). Тобто сторони умисне оформили один договір, але насправді встановили інші правовідносини (див. «БАЛАНС», 2016, № 102-103, с. 54). Згідно з ч. 1 ст. 203 Цивільного кодексу (далі – ЦК) зміст договору не повинен суперечити нормам ЦК, інших актів цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним основам (див. «БАЛАНС», 2016, № 102-103, с. 50).

Надалі аргументи, висловлені «БАЛАНСОМ», були підтверджені позицією Київського апеляційного господарського суду. Зокрема, розглядаючи спір між сторонами (прокурором, що діє на користь держави від імені регіонального відділення ФДМ, держпідприємством і ТОВ), суд прийняв рішення на користь держави (постанова від 10.08.17 р., ЄДРСР, реєстр. № 68311835). Суд обґрунтував своє рішення аргументами, аналогічними тим, що раніше наводив «БАЛАНС». Розглянемо цей спір докладніше.

Як бачите, аргументи від «БАЛАНСУ» надалі підтверджуються судовою практикою: у цьому випадку збігаються з позицією Київського апеляційного господарського суду. А отже, наші поради і підказки допоможуть вам уникнути помилок при укладенні договорів зберігання й оренди держмайна.

 

КОРИСНІ ДАНІ

Індексація грошових доходів громадян за вересень 2017 року

Традиційно в першому номері місяця ми даємо таблицю-підказку для проведення індексації, у цьому випадку – за вересень. Нагадаємо, індексації підлягають грошові доходи громадян у межах прожиткового мінімуму, установленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Частина грошових доходів, що перевищує прожитковий мінімум, не індексується. Сума індексації визначається шляхом множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін (далі – ІСЦ) і ділення результату на 100. Для проведення індексації ІСЦ обчислюється наростаючим підсумком на підставі щомісячних індексів, що публікуються Держстатом. Із січня 2016 року поріг індексації становить 103 %.

 

Інформація для розрахунків

Розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць у 2017 році. Індекс інфляції у 2016-2017 роках. Максимальний розмір доходу, з якого сплачується ЄСВ у 2017 році. Розмір облікової ставки НБУ. Розмір мінімальної зарплати (МЗП) у 2017 році. Мінімальний розмір ЄСВ у 2017 році (для підприємців та самозайнятих осіб). Розмір ЄСВ для єдинників першої групи у 2017 році. Максимальний розмір ЄСВ у 2017 році (для фізосіб-підприємців). Розмір податкової соціальної пільги (ПСП) у 2017 році. Тривалість робочого часу у жовтні 2017 року. Середня зарплата за видами економічної діяльності у 2016–2017 роках (у розрахунку на одного штатного працівника). Показники середньої зарплати за 2016–2017 роки для призначення пенсій. Граничні норми добових витрат у 2017 році (визначено пп. «а» пп. 170.9.1 ПК для цілей обкладення ПДФО). Відповідальність працівника за порушення законодавства про відрядження. Офіційні обмінні курси гривні до іноземних валют, які встановлюються щодня, у серпні 2017 року. Офіційні обмінні курси гривні до іноземних валют, які встановлюються щодня, у вересні 2017 року.

 

Нерезидент повернув передоплату: чи потрібно перераховувати до бюджету додатну курсову різницю?

Зараз перевіряючі все частіше намагаються покарати підприємства за неперерахування до бюджету додатної курсової різниці, що виникає при поверненні імпортної передоплати. У цій статті ми розповімо, що це за різниця і за яких умов спрацьовує вимога НБУ про її перерахування до бюджету. Також ви отримаєте шість вагомих аргументів на захист того, що перераховувати таку різницю до бюджету підприємство не зобов'язане. І якщо перевіряючі пред'являють вам претензії, наші аргументи допоможуть вам відстояти свою правоту, у тому числі і в суді.

 

Стягнення аліментів із працівника

Із цієї статті ви дізнаєтеся: які умови і порядок утримання аліментів при різних варіантах стягнення – за ініціативою працівника, за заявою отриувача аліментів за наявності виконавчого листа і в примусовому порядку.

 

Контроль платоспроможності підприємства: аналізуємо коефіцієнти ліквідності

Дані для розрахунку коефіцієнтів ліквідності беруться з балансу підприємства (за формою № 1, № 1-м). Завважимо, що фінансова звітність для зовнішніх користувачів складається один раз на квартал. Для ефективного контролю платоспроможності цього недостатньо. Тому радимо складати проміжні баланси з необхідною для контролю періодичністю (хоча б щомісяця), а ще краще – користуватися оперативною управлінською звітністю, яка містить потрібні для розрахунку показники.

Як визначити рівень платоспроможності дізнаєтесь із консультації.

 

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!