Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Коли можна не допустити інспектора Держпраці до перевірки без штрафу в 320 тис. грн.? Читайте у свіжому номері!

February 17, 2017

Представляємо вашій увазі «БАЛАНС», 2017, № 14-15 , який виходить з друку 20.02.17 р.

ДЕКЛАРАЦІЯ-2016 У РІЧНИХ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК: ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА

Акценти статті:
– які платники повинні подавати декларацію з податку на прибуток один раз за підсумками року;
– у який строк слід подати декларацію і сплатити податок;
– хто і коли подає Звіт про пільги.

ОСОБЛИВОСТІ ДЕКЛАРУВАННЯ – 2016

У зв'язку зі змінами, унесеними до ПК з 1 січня 2017 року, фінзвітність перетворилася на додаток до декларації з податку на прибуток та її невід'ємну частину.
Форма декларації з податку на прибуток поповнилася ще одним обов'язковим реквізитом.
Залежно від обсягу доходу, отриманого річним платником податку на прибуток за звітний рік, такий платник коригуватиме фінрезультат або на всі різниці, передбачені ПК, або тільки на окремі різниці.
У платників, які не зобов'язані коригувати фінрезультат на різниці згідно з розд. ІІІ ПК, усі витрати (включаючи негосподарські) беруть участь у розрахунку об'єкта оподаткування.
Колишні єдинники визначають об'єкт обкладення податком на прибуток на підставі даних бухобліку тільки за період сплати ними такого податку.

РІЗНИЦІ В ОБЛІКУ В «НИЗЬКОДОХОДНИХ» ПЛАТНИКІВ ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

Платники податку на прибуток із річним доходом, що не перевищує 20 млн грн., зобов'язані коригувати фінрезультат на досить велику кількість різниць, передбачених ПК. Суми таких різниць відображаються в додатку РІ до річної декларації.

НЕ УТРИМАЛИ ПОДАТОК ІЗ ВИПЛАТИ НЕРЕЗИДЕНТУ: ЯКІ НАСЛІДКИ?

Підприємство – платник податку на прибуток у жовтні 2016 року не утримало податок на фрахт із доходу нерезидента – юридичної особи в сумі 600 євро. Причому цей нерезидент так і не надав довідку про своє резидентство у країні, з якою укладено міжнародний договір. Які наслідки має таке неутримання податку? Як виправити таку помилку? Чи слід суму неутриманого податку відображати в декларації з податку на прибуток за 2016 рік? Аналіз ситуації та рекомендації див. у публікації.

ЗАПОВНЮЄМО ЗВІТНІСТЬ НЕПРИБУТКОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

На умовному числовому прикладі показано особливості обліку окремих господарських операцій, а також складання фінансової та податкової звітності неприбуткової організації.

ДЕКЛАРАЦІЯ ЄДИННИКІВ ПЕРШОЇ ТА ДРУГОЇ ГРУП ЗА 2016 РІК

За загальним правилом платники ЄП першої та другої груп звітують за підсумками року в строки, передбачені для річного звітного періоду, за формою декларації, затвердженою Наказом № 578. Єдинники, які протягом звітного року перейшли до другої або до третьої групи, перевищили обсяг доходу, установлений для них пп. 1 і 2 п. 291.4 ПК, або самостійно прийняли рішення щодо переходу на загальну систему оподаткування, повинні подавати декларацію в строки, установлені для квартального звітного періоду. Єдинники не зобов'язані подавати звітність в елект­ронному вигляді (п. 49.4 ПК).

КУР'ЄРСЬКА СЛУЖБА НЕ ВИДАЄ ТТН НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖУ: ЩО РОБИТИ ПІДПРИЄМСТВУ?

Документами, що підтверджують факт надання поштових послуг (приймання, обробка, доставка пошти), можуть бути накладні (експрес-накладні, видаткові накладні) та акти наданих послуг. На перевезення пошти Правила № 363 і вимога про оформлення ТТН не поширюється.
Якщо організація не займається перевезенням і доставкою пошти (тобто документів, посилок та інших вантажів у контейнерах), тоді ТТН є обов'язковим документом, який підтверджує факт надання замовнику транспортних послуг із перевезення вантажів.

ОБЛІК ГУДВІЛУ В РАЗІ ПРИДБАННЯ ПІДПРИЄМСТВ

Із цієї статті ви дізнаєтеся:
– коли при об'єднанні (придбанні) бізнесу виникає гудвіл;
– як відобразити гудвіл у бухгалтерському обліку.
Якщо вартість придбання активів підприємства вища за справедливу вартість придбаних активів і зобов'язань, визнайте різницю гудвілом і відобразіть його в обліку виходячи з описаних у статті особливостей гудвілу.

Чи МОЖНА ЗБІЛЬШУВАТИ СТРОК ЕКСПЛУАТАЦІЇ ОСНОВНОГО засобу ПІСЛЯ ЙОГО ВВЕДЕННЯ в ЕКСПЛУАТАЦІЮ?

Так, можна.  Як це зробити див. у публікації.

ЯК ОСПОРИТИ РІШЕННЯ МІСЦЕВОЇ РАДИ ПРО ПОЗБАВЛЕННЯ ПРАВА ПОСТІЙНОГО КОРИСТУВАННЯ ЗЕМЕЛЬНОЮ ДІЛЯНКОЮ?

Ситуація досить спірна через прогалини в законодавстві з даного питання. Тому вирішити, хто тут має рацію, може тільки суд. Пояснимо докладніше.

ЯК ДІЗНАТИСЯ, ЩО НА ПІДПРИЄМСТВО ПРИЙШОВ СПРАВЖНІЙ ІНСПЕКТОР ІЗ ПИТАНЬ ПРАЦІ?

Однією з найпоширеніших підстав для проведення позапланової перевірки на сьогодні є виявлення на підприємстві (у підприємця) неоформлених працівників. Які документи повинен мати при собі інспектор із питань праці, що прийшов із перевіркою дізнаєтесь із публікації.

КОЛИ МОЖНА НЕ ДОПУСТИТИ ІНСПЕКТОРА ДЕРЖПРАЦІ ДО ПЕРЕВІРКИ БЕЗ РИЗИКУ БУТИ ОШТРАФОВАНИМ НА 320 ТИС. ГРН.?

Інспектори органу Держпраці можуть прийти до роботодавця (на підприємство або до підприємця) раптово, тобто з позаплановою перевіркою. Мета – виявити випадки допуску до роботи неоформлених працівників або наявність працівників, які оформлені на неповний робочий час, але фактично трудяться повний робочий день, а також випадки виплати зарплати без нарахування та сплати ЄСВ і податків.
Уважно вивчіть пред'явлені перевіряючими документи. Якщо вони в порядку, тоді ви зобов'язані допустити інспекторів до перевірки. Але якщо в документах не все гладко або перевірка призначена необґрунтовано (докладніше читайте про це у статті) – у вас є шанс законно не допустити інспекторів до перевірки. Тоді ви уникнете і позапланової перевірки, і штрафу в розмірі 320 000 грн.

ДО ПФУ НЕ ПОДАВАЛАСЯ ЗВІТНІСТЬ: ЗА ЯКИЙ ПЕРІОД ДО ПІДПРИЄМЦЯ МОЖУТЬ ЗАСТОСУВАТИ ШТРАФ?

Допущені підприємцем правопорушення у вигляді неподання звітності до ПФУ є разовими. А значить, строки давності щодо застосування до нього адміністративного штрафу на підставі ст. 1651 КУпАП уже минули.
Однак не виключаємо, що в органу ДФС із цього питання буде протилежна думка. Тому нагадуємо, що постанова про накладення адміністративного стягнення може бути оскаржена, у тому числі в судовому порядку, у 10-денний строк із моменту її винесення (ст. 287–289 КУпАП).

Більше інформації – у номері.

№ 14-15 (1681-1682) від 20 лютого 2017 року

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС» на 2017 рік,
щоб отримувати корисні консультації, поради, відповіді на запитання
можна будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 374-86-29, (044) 521-03-95 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua;
· на сайті www.balance.ua у розділі «Магазин»;
· сплативши рахунок. Просто пройдіть за посиланням, роздрукуйте та оплатіть рахунок.

Скачати рахунок

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!