Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що повинен знати бухгалтер про обмін електронними документами з контролюючими органами

October 27, 2017

Упровадження електронного документообігу між платниками податків і контролюючими органами – одне із пріоритетних завдань на шляху до спрощення процесу адміністрування податків. Найголовніше: електронний документообіг покликаний усунути вплив людського фактора на офіційні відносини платника податків і контролерів.
Завдання це вирішується не надто швидко і часто «через пень-колоду». Адже призначені для користувача характеристики електронних сервісів ДФС залишають бажати кращого, як, утім, і якість засобів електронної комунікації, комп'ютерної техніки, навички розробників і користувачів.
Проте повний перехід до безпаперового спілкування з органами влади – невідворотний, це лише питання часу. Значить, щоб налагодити ефективний обмін електронними документами з контролюючими органами, перш за все треба опанувати актуальною нормативною базою з електронного документообігу, знати права  та обов'язки учасників процесу, технологію передачі даних, спеціальну термінологію, алгоритми й адміністративні процедури, які супроводжують процес.
У 2017 році ми вже забезпечили вас основною нормативкою з електронного документообігу – у «БАЛАНСІ», № 37-38 опубліковано базові закони: «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис» та інші важливі нормативні документи з теми.
У «БАЛАНСІ» № 74-75 ми розповіли, що зміниться у зв'язку із прийняттям нового Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.17 р. № 557. Цей документ вступить у силу через два місяці після офіційного опублікування, тобто 15.11.17 р. Часу залишилося небагато, а бухгалтери добре знають, що до будь-яких нововведень краще підготуватися заздалегідь.
У цьому номері ви знайдете не тільки новий Порядок, а й інші важливі документи та роз'яснення, що стосуються обміну електронними документами з податковими органами.
Упевнена, що матеріали спецвипуску допоможуть вам уникнути помилок і зберегти нерви в цій поки що непростій справі.

Щиро Ваша
Ольга ЦЕЛУЙКО, шеф-редактор

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!