Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що кадровик повинен роз`яснити працівнику передпенсійного віку в разі звільнення

January 23, 2015

До 1 січня 2015 року працівникам, звільненим не більш як за півтора року до досягнення загальнопенсійного віку, дозволяли достроково вийти на пенсію за віком у випадку, якщо ці працівники:
1) були звільнені за ініціативою роботодавця у зв`язку:
- зі змінами в організації виробництва і праці, у тому числі у зв`язку з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників;
- із виявленою невідповідністю обійманій посаді за станом здоров`я.
2) при цьому мали страховий стаж не менше 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.
З 1 січня 2015 року працівників передпенсійного віку у двох вищеназваних випадках позбавлено можливості достроково вийти на пенсію за віком.
Працівникам передпенсійного віку, які залишилися без роботи з вищезазначених причин, гарантовано допомогу у працевлаштуванні або отримання допомоги по безробіттю за відсутності підходящої для них роботи.
Як діяти працівнику після звільнення
Звільненому працівникові необхідно звернутися до державного центру зайнятості. Центри зайнятості ставлять на облік безробітних, які звертаються за допомогою у працевлаштуванні, незалежно від місця «прописки» чи проживання безробітного. Проте щоб уникнути непорозумінь, рекомендуємо звертатися до центру зайнятості за місцем прописки.
При собі необхідно мати документи (оригінали та копії):
- паспорт громадянина України;
- облікову картку платника податків (довідка про присвоєння ідентифікаційного коду);
- трудову книжку;
- документ, що підтверджує рівень освіти та кваліфікації (диплом, свідоцтво тощо);
- довідку про середню заробітну плату (дохід) для розрахунку виплат по безробіттю.
Якщо підходящої роботи немає, то особу буде визнано безробітною з першого дня реєстрації в територіальному центрі зайнятості.
Допомога по безробіттю виплачуватиметься починаючи з 8-го дня після реєстрації безробітним у територіальному центрі зайнятості. Період, протягом якого виплачується допомога, не може перевищувати 720 календарних днів, якщо за цей час безробітному не буде знайдено підходящу роботу.
Що робити, якщо безробітний передпенсійного віку ще повен сил і бажання працювати, але знайти роботу за фахом не може? Тоді є альтернатива пошукам роботи. Він може отримати одноразову допомогу по безробіттю для організації власної підприємницької діяльності. Розмір допомоги обчислюється з розрахунку на 360 днів.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 26.01.15 р. № 7-8.

Новини за темою:
Основні зміни у пенсійному забезпеченні з 1 січня 2015 року
Уряд дозволив жінкам до 01.01.22 р. достроково виходити на пенсію

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!