Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що робити, якщо страхова компанія не поспішає виплачувати збиток

August 29, 2016

У п. 22.1 ст. 22 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (далі - Закон) зазначено: «При настанні страхового випадку страховик відповідно до лімітів відповідальності страховика відшкодовує у встановленому цим законом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті ДТП життю, здоров'ю, майну третьої особи». Таким чином, якщо не ви винуватець ДТП, а у винуватця оформлена страховка загальної цивільної відповідальності перед третіми особами, яка за законом повинна бути оформлена у всіх, і всі живі-здорові, то, здавалося б, нічого хвилюватися. Але не тут-то було! В українських реаліях отримання грошей від страхової компанії найчастіше вимагає юридичної майстерності.

Інструкція для потерпілого в ДТП

Згідно ст. 33 Закону, у разі настання ДТП, яке може бути підставою для здійснення страхового відшкодування, водій транспортного засобу, причетного до події, зобов'язаний:
    дотримуватися передбачених правилами дорожнього руху обов'язків водія, причетного до ДТП;
    вжити заходів з метою запобігання чи зменшення подальшої шкоди;
    проінформувати інших осіб, причетних до цієї події, про себе, своє місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси;
    невідкладно, але не пізніше трьох робочих днів з дня настання ДТП письмово надати страховику, з яким укладено договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, повідомлення про ДТП встановленого МТСБУ зразка, а також відомості про місцезнаходження транспортного засобу і пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу . Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав можливості виконати зазначену обов'язок, то він повинен підтвердити це документально;
    водії та власники транспортних засобів, причетних до ДТП, власники пошкодженого майна зобов'язані зберігати пошкоджене майно (транспортні засоби) в такому стані, в якому воно знаходилося після ДТП, до тих пір, поки його не огляне призначений страховиком представник, а також забезпечити останньому можливість провести огляд пошкодженого майна. Якщо ж не з їхньої вини протягом десяти робочих днів після отримання страховиком повідомлення про ДТП уповноважений представник страховика не з'явився до місцезнаходження такого пошкодженого майна, водії і власники звільняються від обов'язку зберігати майно.
У разі оформлення працівниками підрозділів Національної поліції відповідних документів про ДТП вони також встановлюють та фіксують необхідні відомості про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності учасників цієї пригоди і сприяють представникам страховиків (МТСБУ) у проведенні огляду місця ДТП і причетних до нього транспортних засобів.

Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://sud.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/CHto-delat-esli-straxovaya-kompaniya-ne-speshit-vyplachivat-ushherb

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!