Чистих продуктів 3 роки чекати!
Затверджено Державні гігієнічні правила і норми «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах».
Цей Регламент обов’язковий для всіх операторів ринку, які виробляють харчові продукти, зазначені у додатку до Регламенту (далі – Додаток).
Встановлено, що харчові продукти та/або інгредієнти не можуть перебувати в обігу, якщо вони містять забруднюючі речовини з перевищенням максимальних рівнів, наведених у Додатку.
При цьому зазначено: харчові продукти, що не відповідають вимогам Регламенту і виготовлені та/або введені в обіг не пізніше ніж через 12 місяців з дня набрання ними чинності, залишаються в обігу на ринку України до закінчення строку їх придатності.
Наказ МОЗ від 13.05.13 р. № 368 набуде чинності через три роки з дня офіційного опублікування (готується до опублікування у «Офіційному віснику України» № 42 від 14.06.13 р.).
До відома:
У цьому Регламенті терміни вживаються у таких значеннях:
Забруднююча речовина – це будь-яка біологічна речовина, у тому числі організми, мікроорганізми та їх частини, або хімічна речовина, стороння домішка чи інша речовина, що ставить під загрозу безпечність та придатність харчового продукту.
Оператор ринку харчових продуктів (оператор ринку) – виробник, продавець (постачальник), який здійснює діяльність щодо виробництва, транспортування, зберігання та реалізації харчових продуктів.