Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чим українцям загрожує ухилення від сплати податку на нерухомість

August 19, 2016

Цього літа українці повинні заплатити податок на нерухомість за новими правилами, що вступили в силу в липні цього року, згідно з яким податок нараховується на квартири, площа яких перевищує 60 кв. м і будинки більше 120 кв. м. Ці пільгові норми вдвічі нижче, ніж раніше (було для квартир 120 кв. м, для будинків - 240 кв. м), що автоматично розширило базу платників податків в рази.
Податкові ставки в різних регіонах країни відрізняються (їх приймали місцеві органи влади) і варіюються від 0,5% до 2-3% від мінімальної заробітної плати за квадратний метр. Скажімо, по мінімуму будуть платити мешканці Львова, Рівного та Кіровограда - 0,5%, (що в грошах становить трохи більше 6 грн. / кв.м), 1% (близько 12,2 грн. / кв.м) - в Києві, Дніпрі, Івано-Франківську, 2% (24,36 грн. / кв.м) - в Харкові та Одесі.
Тобто, власник квартири в 80 кв. м повинен заплатити за 20 «зайвих» квадратів від 6 до 24,4 грн. / кв. м, що становить 120-488 грн. Загалом то, сума не така велика, особливо на тлі подорожчала комуналки.

Що буде, якщо не платити

Насправді в українців дійсно є, як мінімум, один абсолютно законний спосіб не платити податок на нерухомість.
З огляду на, що Податковим кодексом передбачені пільги на нерухомість до 60 кв. м для квартир і до 120 кв. м для будинків, існує легальна можливість не платити, оформивши нерухомість на декількох власників таким чином, щоб загальна площа власності кожного з них не перевищувала пільгових розмірів.
Але виконати таку процедуру слід було заздалегідь, а тим, хто вирішить поділити таким чином апартаменти зараз, вдасться заощадити на податку хіба що в наступному році. У цьому ж краще все-таки заплатити, вважають експерти. Поділитися грошима з державою вони рекомендують навіть тим, хто не отримав платіжки з податкової.
У разі, якщо об'єкт нерухомості потрапляє перелік оподатковуваних податком, але повідомлення не прийшло, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити податок і подати відповідну декларацію.
Якщо ваша нерухомість не зареєстрована в Єдиному державному реєстрі речових прав, то і відраховувати податок не буде звідки. Тобто, податкова не має доступу до баз даних бюро технічної інвентаризації, які до недавнього часу мали повноваження з реєстрації прав власності на нерухоме майно. Однак ховатися таким чином все ж немає сенсу, так як рано чи пізно все таємне стане явним, і ось тоді податок буде стягнуто за весь період. Чи є суми податку великими, питання відносне. На жаль, ставки податку на нерухомість відраховуються немає від оціночної вартість майна, а просто від квадратних метрів. Під них потрапили і власники комерційної нерухомості, та й наявність сараю і гаража так само враховуються. Відповідно, нерухомість в Києві та Івано-Франківську обкладається однаково, лише з різницею в самій ставці, яку визначає місцева рада. У більшості міст місцеві ради прийняли її на рівні мінімальної і не мають права змінювати відповідно до закону, однак, підвищення мінімальної заробітної плати і прив'язка до цієї суми, дасть можливість перерахувати в бюджет більше коштів.
Вона перерахувала штрафи, які загрожують українцям, який не сплатив вчасно податок: 10% від суми після 61 дня з моменту отримання повідомлення і 20%, якщо термін більше.
Безумовно, таке стягнення буде проходити в судовому порядку, і необхідно підтвердження отримання. Однак, судова практика, та й законодавство йде шляхом опису права на отримання листа з повідомленням. Дійсно, ніхто не може зобов'язати вас отримувати кореспонденцію, а й бігати, щоб її вручити ніхто не буде. Листи будуть направлятися на адресу реєстрації, тому варто перевірити поштову скриньку або звернутися до відділення пошти, якщо ви проживаєте за іншою адресою. Простіше і правильніше б було надсилати листи безпосередньо на адресу знаходження нерухомості, але дане незручність відображено іншим чином в законі і, відповідно, фіскалам доведеться розшукувати місце проживання через компетентний орган, яким до недавнього часу була міграційна служба. Після змін прав реєстрації в квітні 2016 роки таким органом став місцева рада. Передано їм справи, форми, електронна інформація, або вони ведуть реєстри з нуля, тема окрема.
Крім штрафів, за кожен день прострочення нараховується пеня (а це 120% облікової ставки НБУ), а коли розмір суми перевищить 665 тис. Грн., Неплатнику загрожує і кримінальна відповідальність.
Зрозуміло, що накопичити такі борги за рік неможливо. Але не виключено, що до українців, які будуть роками ігнорувати новий податок, в кінці кінців постукає в двері податковий інспектор, і виставить просто непідйомний для середньостатистичного гаманця рахунок.
Чи варто говорити, що перше, що, за рішенням суду, податківці можуть відібрати і проштрафився платника, буде його житло. І така загроза ближче, ніж здається, особливо для жителів сільської місцевості, які зобов'язані платити за «зайву» площу не тільки будинків, але і сараїв, альтанок та ін. А так як в селах здавна будували з розмахом, суми можуть виявитися рекордними, хоча платіжок сільські жителі, швидше за все, не отримають, адже інформації про їх садибах в Єдиному реєстрі може і не виявитися.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/CHem-ukraincam-grozit-uklonenie-ot-uplaty-naloga-na-nedvizhimost

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!