Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чим загрожує власникам нерухомості спрощення реєстрації бізнесу

June 6, 2016

Можливість зареєструвати компанію протягом дня, провести зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі протягом пари годин, відсутність необхідності підтверджувати відомості про юридичну особу та інші поліпшення життя підприємців, які анонсує уряд, на жаль, лише одна сторона медалі.
Найвища концентрація юридичних осіб в Україні спостерігається не в бізнес-центрах, а в звичайних житлових будинках міста Києва. У той же час, відповідно до закону "Про державну реєстрацію", "місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені". Якщо фактична адреса відрізняється від юридичної, така юридична адреса вважається недостовірною, що дає право податківцям ініціювати процедуру внесення до Єдиного державного реєстру (ЄДР) запису про відсутність за місцезнаходженням. Цей запис може послужити підставою для самих різних напастей, найпоширенішою і самої неприємної з яких до недавнього часу було анулювання податківцями Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ.
Але у цієї проблеми є й інша сторона - як бути власникам подібних будинків і бізнес-центрів, за юридичною адресою яких неправомірно знаходяться (тобто, мають адресу в Реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців) ряд сторонніх організацій, які зареєструвалися там в таємниці від власника будівлі?
Дерегуляція системи державної реєстрації компаній, в цілому, явище позитивне. Однак, контролюючі органи можуть, як показує практика, з легкістю нівелювати позитивні сторони ініціативи. Такі дії сильно гальмують зростання України в рейтингу Doing business, який служить маяком для інвесторів.
Зупинимося на одній з проблем докладніше. Мова про так звану неправомірну "юридичну присутність" сторонніх організацій за адресою великих орендодавців, наприклад, бізнес і торгово-розважальних центрів.
Нерідкі випадки, коли присутність фіктивних компаній в Єдиному державному реєстрі (ЄДР) за адресою таких центрів призводить до виникнення проблем з контролюючими органами у власників нерухомості. Найчастіше контролюючі органи намагаються представити все в такому світлі, начебто у власника бізнес-центру змова з підприємством, яке неправомірно "розташувалося" в ЄДР на його адресу. Здавалося б, парадокс, адже власник нерухомості не має можливості впливати на такі дані в ЄДР. Але факт залишається фактом.
Крім того, з 1 січня 2016 року набули чинності зміни до Закону про державну реєстрацію, згідно з якими скасовано необхідність підтвердження відомостей про юридичну особу та реєстратор, як і юридична особа, не зобов'язані здійснювати будь-які дії з підтвердження місцезнаходження компанії.
Згідно із законом Реєстратори при реєстрації компанії можуть вимагати тільки заяву, в якому позначено місцезнаходження юридичної особи, а сам договір оренди - не потрібен. Тому в ЄДР за адресою бізнес або торгово-розважального центру може бути позначена сотня компаній, при тому, що реальних орендарів з них не більше десятка.
Таким чином, власники комерційний нерухомості в більшій мірі, ніж будь-хто інший, несуть ризики, пов'язані з неправомірною "юридичною присутністю" сторонніх організацій по їхній адресі. При цьому фактично вони ніяк не можуть уберегти себе від позначення в ЄДР сторонніх осіб на їхню адресу, так само як і від претензій з боку контролюючих органів. Ймовірно, "юридична присутність" за адресою бізнес-центру класу A несе іміджеві бонуси для компанії. При цьому вона часом дуже дорого обходиться для власника нерухомості. Зокрема, Державна фіскальна служба України веде так звані реєстри адрес масової реєстрації платників податків http://front.sta.netagency.com.ua/mr, що відлякує реальних орендарів.
Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://delo.ua/.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/CHem-grozit-vladelcam-nedvizhimosti-uproshhenie-registracii-biznesa.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!