Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чим загрожує єдиннику другої групи надання послуг «не тій» особі?

August 18, 2016

Спеціалісти UTEKА прокоментували лист ГУ ДФС у Харьківській області від 19.05.2016 г № 262/ФОП/20-40-13-01-15 (далі – Лист № 262).

Єдинник другої групи надав послуги й отримав гроші за договором з юрособою на загальній системі оподаткування. Чим це чревато для такого єдинника? Адже, згідно з пп. 2 п. 291.4 Податкового кодексу (далі – ПК), єдинники другої групи мають право надавати послуги тільки платникам єдиного податку (далі – ЄП) та/або населенню.
А якщо єдинник другої групи надасть послуги суб’єкту господарювання на загальній системі оподаткування, він буде зобов’язаний:

  • застосувати підвищену ставку 15 % до «неправильного» доходу (пп. 5 п. 293.4 ПК);
  • перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) кварталом,
  • у якому була порушена заборона (пп. 9 пп. 298.2.3 ПК).

Проте, як випливає з Листа № 262 ГУ ДФС у Харківській області, контролюючий орган у разі надання єдинником другої групи послуг «не тій» особі не наполягає на обов’язковому виході такого єдинника зі спрощеної системи. На думку ДФС, такий єдинник-порушник може залишитися на спрощенці, якщо перейде до третьої групи ЄП. Але при цьому такий дозвіл не підкріплений посиланнями на податкове законодавство.
Давайте розберемося, наскільки безпечно покладатися на таку думку ДФС. Тим більше, що Лист № 262 – не єдиний у своєму роді. Існує як мінімум ще один лист ДФС аналогічного змісту – від 29.10.15 р. № 10122/М/99-99-17-02-02-14.
Дійсно, пп. 298.1.5 ПК дозволяє єдиннику самостійно перейти на сплату ЄП за ставкою, установленою для інших груп платників ЄП. Для цього йому потрібно подати до податкового органу відповідну заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового календарного кварталу. Але зверніть увагу: такий перехід можна зробити тільки в разі дотримання єдинником вимог, установлених ПК для тієї групи, у якій він зараз перебуває. А що ж відбудеться, якщо єдинник другої групи вже порушив умови перебування у своїй групі і після цього збирається переходити до наступної групи? При перевірці контролюючий орган анулює його реєстрацію єдинником з першого числа місяця, що настає за кварталом, у якому було допущено порушення (п. 299.11 ПК; ЗІР, категорія 107.12).
Таким чином, ми не рекомендуємо єдинникам-порушникам користуватися роз’ясненнями Листа № 262. Хіба що після отримання листа аналогічного змісту конкретно на свою адресу.
Інші єдинники другої групи, які надали послуги суб’єктам господарювання – неплатникам ЄП, зобов’язані:

  • перейти з наступного кварталу на загальну систему оподаткування (пп.9 пп. 298.2.3 ПК);
  • подати податкову декларацію платника ЄП за квартальний звітний період наростаючим підсумком з початку року. Це потрібно зробити протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу, у якому сталося порушення (ЗІР, категорія 107.08). У такій декларації потрібно відобразити дохід, отриманий від надання послуг суб’єкту господарювання – неплатникові ЄП, та оподаткувати суму цього доходу за ставкою 15 % (пп. 5 п. 293.4 ПК).

Перейти до третьої групи платників ЄП єдинник-порушник зможе тільки в наступному звітному році. Якщо, звичайно, у поточному році не порушить прибутковий критерій у 5 000 000 грн., установлений для третьої групи пп. 3 п. 291.4 ПК (п. 292.16 ПК).
Зауважимо, що в разі добровільного переходу на загальну систему оподаткування єдиннику потрібно подати до податкового органу відповідну заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) (пп. 298.2.1 ПК). Проте ми вважаємо, що в разі вимушеного переходу 10-денного строку можна не дотримуватися. Адже порушення може відбутися і в останній день кварталу. Тоді потрібно відразу ж подати заяву про вихід зі спрощеної системи.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/CHem-grozit-edinshhiku-vtoroj-gruppypredostavlenie-uslug-ne-tomu-licu

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!