Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

З 23.10.15 р. НБУ скасовує низку валютних обмежень

October 23, 2015

Внесено зміни до постанови НБУ від 03.09.15 р. № 581 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України".

Так, НБУ уточнив вимогу щодо обов’язкового продажу надходжень в інвалюті на міжбанківському ринку. Відтепер ця вимога не розповсюджується:

- на проекти, що здійснюються на підставі угод про участь України в міжнародних програмах Європейського союзу;

- на гранти, які юрособи-резиденти отримують від міжнародних фінансових організацій, на користь юрособи - резидента, фінансування якої здійснюється за рахунок таких грантів та в органах управління якої бере участь Уряд України;

- на інвалюту, яка надійшла в якості грошового забезпечення (гарантійного внеску) участі нерезидента в аукціоні (торгах) з приватизації державного майна на рахунки організатора.

Крім цього, НБУ встановив додаткові виключення із заборони на реєстрацію заміни кредитора або боржника в договорах про залучення резидентами кредитів і позик в інвалюті від нерезидентів. Зокрема, дозволено проводити таку реєстрацію у випадках, коли заміна первісного кредитора пов’язана з його ліквідацією та приєднанням до нового кредитора-правонаступника. Також дозволено реєструвати відповідні зміни до кредитних договорів, за якими кредит наданий резиденту за участю іноземного експортно-кредитного агентства.

Пом’якшено обмеження щодо видачі готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати. Наразі банки зобов'язані обмежити їх видачу на суму до 300 тис. грн. на добу на одного клієнта. Зокрема, ця вимога стосувалася і валютно-обмінних операцій з фізособами. Відтепер вона не розповсюджуватиметься на такі операції, що спростить населенню можливість продавати валюту в будь-яких обсягах.

Водночас центральний банк уточнив вимогу щодо контролю експортних операцій, врахувавши особливість діяльності телекомунікаційних компаній. Наразі уповноваженим банкам не дозволено знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов’язань шляхом зарахування зустрічних вимог у валютах, що підлягають обов’язковому продажу. Проте ця заборона відтепер не розповсюджуватиметься на операції телекомунікаційних компаній з оплати міжнародних телекомунікаційних послуг (міжнародного роумінгу та пропуску міжнародного трафіку)

Постанова НБУ від 22.10.15 р. № 718 набула чинності з 23.10.15 р.

Новини за темою:

НБУ дозволив банкам купувати інвалюту

НБУ встановив ліміт на переказ інвалюти протягом місяця

Нацбанк пом’якшив до 4 грудня 2015 року низку валютних обмежень

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!