Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Бухоблік сплати пенсійного збору при купівлі валюти

April 28, 2014

З 01.04.14 р. набули чинності зміни до Закону «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до цих змін платниками збору є юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі, а об’єктом оподаткування – суми цих операцій.
Збір справляється за ставкою в розмірі 0,5 % від суми в гривнях, витраченої на купівлю іноземної валюти.
Сплата податків та зборів, обов’язкових платежів до бюджетів відповідно до законодавства здійснюється бюджетними установами за кодом 2800 «Інші поточні видатки».
Відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та Порядку застосування Плану рахунків розрахунки установи з:
·          бюджетом з податків і зборів обліковуються на субрахунку 641 «Розрахунки за податками і зборами в бюджет» з розподілом на види податків і зборів, які сплачуються установою;
·          іншими дебіторами установи – на субрахунку 364 «Розрахунки з іншими дебіторами».
Облік операцій в іноземній валюті відображається в регістрах бухгалтерського обліку (меморіальних ордерах, відомостях, картках тощо) у національній валюті України шляхом перерахунку суми іноземної валюти за валютним курсом з одночасним відображенням операцій в іноземній валюті.
Для відображення в бухобліку операцій з руху коштів в іноземній валюті оформляються окремі меморіальні ордери (за видами валют):
·          № 2 «Накопичувальна відомість руху грошових коштів загального фонду в органах Державного казначейства України (установах банків)» (типова форма № 381 (бюджет)) – для коштів загального фонду;
·          № 3 «Накопичувальна відомість руху грошових коштів спеціального фонду в органах Державного казначейства України (установах банків)» (типова форма № 382 (бюджет)) – для коштів спеціального фонду.
Нумеруються такі меморіальні ордери відповідно № 2-1, № 2-2, № 3-1, № 3-2 та ін.
У накопичувальних відомостях руху грошових коштів загального та спеціального фонду в іноземній валюті на рахунках в установах банків (субрахунок 318 «Поточні рахунки в іноземній валюті») за кожною випискою банку записи здійснюються окремими рядками в національній та іноземній валюті.

Більш докладний коментар та приклад відображення операцій в бухобліку див. у журналі „БАЛАНС-БЮДЖЕТ” від 28.04.14 р. № 17.


Новини за темою:

Нові нюанси сплати пенсійного збору при купівлі валюти

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!