Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи буде штраф за несвоєчасну сплату земподатку через невручення повідомлення-рішення?

March 14, 2017

Чи передбачена відповідальність за несвоєчасну сплату фізособою земельного податку або орендної плати, якщо контролюючим органом податкове повідомлення-рішення (далі – ППР) не вручено особисто фізособі (під розписку) або надіслано без повідомлення про вручення (залишено в поштовій скриньці) та як визначити в такому випадку строк сплати?

ППР уважається надісланим (врученим) фізособі, якщо:
• його вручено їй особисто чи її представникові,
• надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення або у порядку, визначеному п. 42.4 ПК.
Якщо пошта не може вручити платнику податків ППР або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти ППР або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, ППР або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.
Якщо сума грошового зобов’язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов’язання і має право оскаржити зазначену суму.
Плата за землю фізособами сплачується протягом 60 днів із дня вручення ППР. Згідно з пп. 129.1.2 ПК при нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного контролюючим органом у випадках, не пов’язаних із проведенням податкових перевірок, нарахування пені починається з першого робочого дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (у т. ч. за період адміністративного та/або судового оскарження).
Якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання (крім випадків, передбачених п. 126.2 ПК) протягом строків, визначених ПК, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:
• при затримці до 30 календарних днів включно, що настають за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;
• при затримці понад 30 календарних днів, – у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу.
Отже, якщо ППР вручено особисто фізособі або її законному представникові чи надіслано листом на її адресу за місцем проживання або останнього відомого місця її знаходження з повідомленням про вручення і фізособа не сплатила плату за землю у визначені ПК строки, то такій фізособі нараховується штраф та пеня залежно від кількості днів затримки сплати узгодженої суми грошового зобов’язання із земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.
Якщо ППР не вручено фізособі чи надіслано листом без повідомлення про вручення, то контролюючий орган нараховує платнику суму земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності без застосування штрафних санкцій та пені.

(ЗІР, категорія 112.07).

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Nesvoevremennaya-uplata-zemnaloga-za-nevrucheniya-uvedomleniya-resheniya-budet-li-shtraf.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!