Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Лікарняні та декретні фізособам-підприємцям: чи нараховувати ЄСВ?

August 17, 2016

Чи є базою нарахування ЄСВ суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах, отримані фізсобами-підприємцями, у тому числі фізособами - платниками ЄП та особами, які провадять незалежну професійну діяльність?

Фізособи-підприємці, в тому числі фізосби-платники ЄП, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, визначені платниками ЄСВ відповідно до пп. 4 та 5 частини першої ст. 4 Закону  України від 08 липня 2010 року № 2464-VI Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування  (далі – Закон № 2464).
Згідно з п. 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464, базою нарахування ЄCВ для фізосіб-платників ЄП є суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.
Базою нарахування ЄСВ для фізосіб-підприємців, які застосовують загальну систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток) (п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464).
Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон № 909) внесено низку змін до Закону № 2464, які набули чинності з 1 січня 2016 року, зокрема з 01.01.2016 встановлено єдиний розмір ЄСВ на рівні 22% до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄСВ для усіх категорій платників ЄВ (крім пільгових категорій).
Згідно із внесеними змінами, з 01.01.2016 фізособи-підприємці, в тому числі фізособи-платники ЄП, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, виключені із переліку платників, які мають право на добровільну сплату ЄСВ.
Правове регулювання надання допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та вагітністю та пологами здійснюється відповідно до норм Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105 Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування із змінами і доповненнями.
Оскільки фізособи - платники ЄП визначають для себе базу нарахування ЄСВ самостійно, для фізосіб-підприємців на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, базою нарахування ЄСВ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а зазначені виплати не є доходом (прибутком), отриманим від такої діяльності, то обов’язок нараховувати і сплачувати ЄСВ з сум допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та вагітністю та пологами для таких осіб чинним законодавством не передбачений.
Таку відповідь розмістили податківці у ЗІР, категорія 301.04.02.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Bolnichnye-i-dekretnye-fizlicam-predprinimatelyam-nachislyat-li-ESV

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!