Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Бліцвідповіді на запитання щодо ПДВ із консультаційної лінії та дня відкритих дверей

May 5, 2015


з/п

Запитання

Відповідь із посиланням на нормативну базу

1

2

3

1

Від постачальника було отримано такі податкові накладні (далі – ПН):

– ПН № 1 – дата виписування 24.03.15 р., дата реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) – 06.04.15 р.;

– ПН № 2 – дата виписування 24.03.15 р., дата реєстрації в ЄРПН – 14.04.15 р.

У якому періоді підприємству слід відобразити податковий кредит?

Реєстрація ПН у ЄРПН згідно з п. 201.10 Податкового кодексу (далі – ПК) має здійснюватися у строк не пізніше 15 календарних днів, що настають за датою їх виписування. Тобто останній день установленого ПК строку реєстрації для ПН, виписаних 24.03.15 р., – це 08.04.15 р.

Якщо ПН зареєстровано своєчасно, то суми податку, зазначені в такій ПН, відображаються у складі податкового кредиту того періоду, у якому таку ПН було складено.

Якщо ж ПН зареєстровано в ЄРПН із порушенням установленого строку реєстрації, тоді суми ПДВ, зазначені в такій ПН, відображаються у складі податкового кредиту того звітного періоду, у якому ПН було зареєстровано. При цьому такий строк не має перевищувати:

– 180 календарних днів із дати виписування ПН (для звичайних платників);

– 60 календарних днів із дати списання коштів із банківського рахунка (для платників, які застосовують касовий метод).

У разі перевищення зазначених строків реєстрації ПН покупець втрачає право на податковий кредит.

Таким чином, суми ПДВ, зазначені:

– у ПН № 1 (своєчасна реєстрація) – мають бути відображені у складі податкового кредиту в декларації за березень;

– у ПН № 2 (реєстрація із запізненням) – мають бути відображені у складі податкового кредиту в декларації за квітень

2

Покупець не відобразив у декларації за березень податковий кредит за ПН від 04.03.15 р. (цією ж датою зареєстровано
в ЄРПН). Чи має право покупець відобразити податковий кредит на підставі цієї ПН у декларації за квітень?

Ні, у поточній декларації не можна відобразити податковий кредит за ПН, виписаною в іншому звітному періоді та своєчасно зареєстрованою в ЄРПН.

Тобто в нашому випадку платник ПДВ не має права відобразити ПН, виписану в березні, у декларації за квітень. Йому потрібно подати уточнюючий розрахунок до декларації за березень, де відобразити пропущену в березні ПН

3

29.04.15 р. платник ПДВ складає розрахунки коригувань (далі – РК) до ПН, складених до 01.01.15 р. Чи підлягають такі РК реєстрації в ЄРПН?

Якщо РК складається до ПН, які до 01.01.15 р.:

– не підлягали реєстрації в ЄРПН і при цьому сума ПДВ урезультаті коригування не перевищує 10 000 грн. – такі РК також не реєструються в ЄРПН (Лист № 5292);

– підлягали реєстрації в ЄРПН – такі РК реєструються в ЄРПН постачальником, причому незалежно від того, збільшується чи зменшується сума операції в результаті коригування.

4

Платник ПДВ під час складання ПН 12.03.15 р. помилився в ІПН покупця. Помилку було виявлено 30.04.15 р. Як виправити таку помилку?

У Листі № 5292 ДФС було запропоновано такий варіант:

– до ПН із неправильним ІПН на дату виявлення помилки складається РК, у якому показники табличної частини (гр. 6) наводяться зі знаком «–». Цей РК реєструється в ЄРПН покупцем, чий ІПН було зазначено в ПН. Якщо в ПН було зазначено умовний ІПН (наприклад, неплатника ПДВ), тоді РК реєструється в ЄРПН постачальником;

– потім складається другий РК із правильними реквізитами (у т. ч. ІПН), а показники табличної частини РК (гр. 6) наводяться зі знаком «+». Цей РК реєструється в ЄРПН постачальником.

Зазначимо, що на практиці виникли складнощі з реєстрацією в ЄРПН другого РК (приходила квитанція з повідомленням, що ПН, до якої реєструється РК, не існує). Мабуть, у зв`язку із цим з`явилося роз`яснення в ЗІР (категорія 101.19), де пропонується виправити помилку, допущену постачальником у ІПН покупця, таким чином:

– до ПН із неправильним ІПН виписати РК, у якому в табличній частині (гр. 6) заповнити показники зі знаком «–». Такий РК реєструється в ЄРПН покупцем, чий ІПН було зазначено або постачальником, якщо РК оформляється до ПН, яка не видавалася покупцеві;

– виписати ПН із правильним ІПН. При цьому ПН датується тим самим числом, що й неправильна ПН (тобто датою першої події), але з іншим порядковим номером (нагадаємо, що не допускається складання на одну дату двох ПН з однаковими номерами.

Проте такий варіант загрожує штрафом для постачальника, якщо на дату виявлення помилки минуло більше 30 календарних днів, що настають за днем складання ПН (тобто з дати першої події), а з 01.07.15 р. – більше 15 календарних днів). Крім того, покупець втратить право на податковий кредит, якщо на дату виявлення помилки минуло більше 180 календарних днів після складання ПН. Тому в разі виправлення помилки строком понад 30 календарних днів не поспішайте користуватися цим роз`ясненням. Сподіваємося, що програмне забезпечення буде доопрацьовано та у платників ПДВ не буде проблем із реєстрацією другого РК із правильними реквізитами в ЄРПН

5

Постачальником 30.04.15 р. було відвантажено товар на суму 500 грн. (крім того, ПДВ – 100 грн.) і виписано ПН. Згодом ціна товару збільшилася (виписано РК від 05.05.15 р. на суму 50 грн., крім того, ПДВ – 10 грн.). 12.05.15 р. покупець повернув товар. Як постачальнику тепер відкоригувати податкові зобов`язання: адже в ПН зазначено меншу суму ПДВ, аніж склалася з урахуванням коригування?

РК складається до ПН як у разі зміни вартості поставлених, але не оплачених, товарів, так і в разі повернення товарів покупцем.

У нашому випадку до ПН, складеної при постачанні товару, було оформлено РК, яким збільшено вартість такого товару. Тобто в системі електронного адміністрування в постачальника сума податкових зобов`язань становила 110 грн. (100 грн. + 10 грн.) і, відповідно, у покупця ця сума ПДВ перебуває у складі податкового кредиту.

На дату повернення товару (у нашому випадку – 12.05.15 р.) постачальник повинен виписати РК до ПН, складеної на дату відвантаження товару (у нашому випадку – 30.04.15 р.), причому сума коригування в цьому РК має враховувати попереднє коригування. Тобто сума коригування податкових зобов`язань постачальника і податкового кредиту покупця становитиме 110 грн. Нагадаємо, що такий РК реєструється в ЄРПН покупцем

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 05.05.15 р. № 35.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!