Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Бліцвідповіді на актуальні запитання з ПДВ

December 3, 2015

Скорочення в таблиці: ПН – податкова накладна; РК – розрахунок коригування; ПК – Податковий кодекс; ЄРПН – Єдиний реєстр податкових накладних; СЕА – система електронного адміністрування ПДВ; декларація – декларація з ПДВ.

Запитання

Пояснення

Особливості складання РК і відображення його в декларації звітного періоду

У ЄРПН була помилково зареєстрована зайва ПН. Як виправити цю помилку і відобразити у звітності?

Надмірно виписана ПН (наприклад, на дату другої події в операції) уважається помилковою. Така помилка виправляється шляхом оформлення РК до ПН. РК оформляється на дату, коли така помилка була виявлена.

У деклараціях постачальника і покупця за звітний період, у якому:

– була виписана зайва ПН – відображається тільки правильна ПН;

– був оформлений РК до зайвої ПН – такий РК не відображається.

Як оформити РК, якщо на дату оформлення ПН покупець ще не був платником ПДВ, а на дату виписування РК при поверненні товарів він уже став платником ПДВ?

Покупець зможе зменшити податковий кредит тільки в тому випадку, якщо раніше відобразив його на підставі отриманої від постачальника зареєстрованої ПН. У цій ситуації покупець – неплатник ПДВ не отримував ПН і не відображав податковий кредит.

Після повернення товарів постачальник оформляє РК з такими самими реквізитами, як і ПН, до якої цей РК виписується. Якщо ПН була оформлена на неплатника ПДВ, то заголовна частина РК також повинна містити реквізити неплатника ПДВ (тип причини «02», у графі «Особа (платник податку) покупець» – «Неплатник», у рядку ІПН – «100000000000») незалежно від статусу покупця на дату оформлення РК. Такий РК підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником незалежно від результату коригування.

Визначення бази оподаткування

Як визначити базу оподаткування при продажу в Україні імпортних товарів?

Імпортні товари крім вартості, зазначеної в первинних документах (наприклад, в інвойсі), мають ще й митну вартість, яка визначається згідно з розд. III Митного кодексу. При цьому митна вартість товарів часто вища за їх договірну вартість. Згідно з п. 188.1 ПК базою оподаткування при продажах раніше придбаних товарів є їх договірна ціна, але не нижча за ціну придбання. Тобто при визначенні бази оподаткування в разі продажу імпортних товарів слід орієнтуватися на ціну їх придбання згідно з угодою з нерезидентом (а не на митну вартість).

Яку суму платник ПДВ може повернути з електронного рахунка в СЕА

У підприємства є переплата на електронному рахунку в СЕА, яка більша від ліміту реєстрації. Чи можна повернути її на поточний рахунок?

Згідно з п. 2001.6 ПК, якщо на дату подання декларації у платника ПДВ сума коштів у СЕА (ряд. 1 витягу за формою J/F 1401205) перевищує суму, що підлягає сплаті до бюджету згідно з декларацією, то надлишок може бути повернений такому платникові на поточний рахунок. Для цього разом з декларацією слід подати додаток 4. Проте є нюанс. На суму, заявлену до повернення із СЕА на поточний рахунок платника ПДВ, зменшується ліміт реєстрації (ряд. 2 витягу за формою J/F 1401205). Наприклад, якщо сума коштів на електронному рахунку в СЕА становить 10 000 грн., а ліміт реєстрації – 8 000 грн., то повернення всієї суми (10 000 грн.) на поточний рахунок призведе до від’ємного значення ліміту реєстрації.

Зважаючи на цю обставину, ДФС роз'яснила (ЗІР, категорія 101.08), що платник ПДВ має право повернути на свій поточний рахунок надмірно перераховані на електронний рахунок в СЕА гроші тільки в межах ліміту реєстрації.

Завважимо, що норми ПК не містять такого обмеження, проте, через думку ДФС, на практиці платникові навряд чи вдасться повернути на поточний рахунок суму понад ліміт реєстрації

Більше відповідей див. у журналі „БАЛАНС” від 03.12.15 р. № 98.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!