Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Безповоротна фіндопомога: відображення в доході ФОП-загальносистемника

November 22, 2017

Згідно з пп. 14.1.257 Податкового кодексу (далі – ПК) безповоротна фіндопомога (далі – БФД) – це:
– сума коштів, передана платнику податків згідно з договорами дарування, іншими подібними договорами або без укладення таких договорів;
– сума безнадійної заборгованості, відшкодована кредитору позичальником після списання такої безнадійної заборгованості;
– сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності;
– основна сума кредиту або депозиту, що надані платнику податків без встановлення строків повернення такої основної суми, за винятком кредитів, наданих під безстрокові облігації, та депозитів до запитання в банківських установах, а також сума процентів, нарахованих на таку основну суму, але не сплачених (списаних).
Оподаткування доходів ФОП визначено ст. 177 ПК.
Об’єктом оподаткування ФОП на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП (п. 177.2 ПК).
Відповідно до п. 177.8 ПК під час нарахування (виплати) ФОП доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують ПДФО у джерела виплати, якщо ФОП, яка отримує такий дохід, надано копію документа, що підтверджує її держреєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності.
Якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПК для платників податку – фізосіб.
Оподаткування доходів платників податку – фізосіб регулюється розд. ІV ПК, відповідно до п. 162.1 ПК якого платниками ПДФО є фізособа-резидент, яка отримує доходи, зокрема, із джерел їх походження в Україні.
Суми БФД, наданої фізособі, включаються до складу оподатковуваного доходу як дохід у вигляді додаткового блага, що визначено пп. «г» пп. 164.2.17 ПК.
Оскільки в даному випадку надана БФД не є результатом від провадження підприємницької діяльності ФОП, що проводиться в порядку та за правилами, передбаченими законодавством для такої категорії осіб, то така сума допомоги оподатковується за нормами, встановленими ПК для оподаткування доходів фізосіб як додаткове благо.
Крім того, об’єктом обкладення військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПК.
Пунктом 163.1 ПК передбачено, що об’єктом оподаткування резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого серед іншого включається дохід, отриманий платником податку у вигляді додаткового блага (крім випадків, передбачених ст. 165 ПК).
Таким чином, сума отриманої БФД включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку – фізособи та обкладається ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

ДФС у Тернопільській області.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!