Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Безоплатна передача основних засобів за договором позички: що з ПДВ?

November 2, 2017

Об’єктом обкладення ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та/або послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 Податкового кодексу (далі – ПК).
Постачання товарів – будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.
Постачання послуг – будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.
Отже, операція з передачі основних засобів за договором позички, який передбачає їх повернення, не вважається постачанням товарів/послуг та не є об’єктом обкладення ПДВ.
Водночас у випадку, якщо у рамках такого договору відбувається оплата за надання основних засобів у позику, то зазначене розглядається як оплата вартості наданих послуг та включається до бази обкладення ПДВ.
Зазначена норма передбачена пп. 14.1.185, 14.1.191, п. 185.1 ПК.  

ДФС у Запорізькій області.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!