Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Безпроцентна позика не вважається фінансовою послугою: позиція суду

November 28, 2014

Між ТОВ (кредитор, відповідач) і ПАТ (позичальник, позивач) було укладено договір про поворотну безпроцентну фінансову допомогу (далі – договір), за умовами якого кредитор надав позичальникові фінансову допомогу в розмірі 21 573 510 грн. При цьому договором було передбачено, що ТОВ не має права на отримання від ПАТ процентів за користування фінансовою допомогою. Сторони зафіксували в договорі строк повернення такої допомоги. Позивач звернувся до суду за визнанням договору недійсним.

Позиція сторін

Позивач: юридичні особи, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але надають окремі фінансові послуги, є суб`єктами первинного фінансового моніторингу, які, у свою чергу, зобов`язані стати на облік у спеціально уповноваженому органі. Тому на момент укладення спірного договору відповідач повинен був стати на облік у Держфінмоніторингу, а невиконання цієї норми може свідчити про недотримання сторонами положень ЦК (загальні вимоги, дотримання яких необхідне для дійсності операції).

Відповідач: не розділяв позицію позивача.

Рішення прийнято на користь відповідача. Суд першої інстанції повністю задовольнив позовні вимоги ПАТ і визнав договір недійсним. Своє рішення суд мотивував тим, що на момент укладення спірного договору відповідач повинен був стати на облік у Держфінмоніторингу. Крім того, на думку окружного суду, ТОВ, даючи кошти в позику, мало отримати ліцензію на надання фінансових послуг. Відповідач подав скаргу на це рішення до апеляційного суду, який скасував рішення окружного суду. ПАТ звернулося з касаційною скаргою до ВГСУ. Касаційну скаргу позивача не було задоволено, ВГСУ залишив у силі рішення апеляційного суду.

Давати гроші в позику під проценти мають право тільки фінансові установи. Інші юрособи можуть надавати безпроцентні позики. Договір безпроцентної позики не має на своїй меті отримання прибутку, тому така операція не може вважатися фінансовою послугою.


Більш детальний огляд судової практики див. у журналі «БАЛАНС: Довідково-аналітична інформація» від 01.12.14 р. № 99.

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!