Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Безкоштовне харчування працівників: чи є податковий кредит?

December 9, 2015

ДФС розглянула питання щодо оподаткування ПДВ операцій, пов’язаних з наданням послуг безкоштовного харчування працівникам підприємства.
Так, харчування працівників розділяють на два види: обов'язкове (передбачене законодавством) і добровільне. Форми його організації найрізноманітніші - від утримання підприємством власних їдалень або буфетів до перепродажу своїм працівникам обідів, куплених у сторонніх осіб (кафе, приватних підприємців тощо). Коли роботодавець надає послуги безкоштовного харчування працівників — це є соціальною гарантією трудовому колективу. Зазвичай її закріплюють у колдоговорі у розділі, присвяченому соціальним гарантіям.
Керуючись п.198.1 ПК право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з:
а) придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг;
б) придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв'язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності).
Тобто сума ПДВ, сплачена (нарахована) підприємством в оплаті вартості харчування, включається до податкового кредиту відповідно до ст.198 та ст.201 ПК.
На вартість поставленого своїм співробітникам харчування підприємство нараховує податкові зобов'язання з ПДВ. Згідно з п.188.1 ПК база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості (у разі здійснення контрольованих операцій – не нижче звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПК) з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

Лист ДФС від 24.11.15 р. № 1633/10/02-32-15-01.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!